Merkelová: Německo vyšlo z krize posílené

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že Německo vyšlo z eurokrize posílené. Reformy v zadlužených zemích se navíc ubírají správným směrem. Řekla to na tradiční tiskové konferenci pořádané před letními prázdninami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Klára Stejskalová

K záchraně Řecka směřovala podle očekávání většina otázek. Kancléřka uvedla, že je s výsledky summitu spokojená, protože se v zásadě podařilo prosadit německý postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Klára Stejskalová přibližuje tiskovou konferenci kancléřky Merkelové

Dosud sice není jasné, nakolik se rozhodnutí dotkne německých daňových poplatníků, podle Merkelové lze ale záchranu eura považovat za historické poslání. Evropa je totiž bez eura nemyslitelná.

Pozornost si ovšem vynutily také vnitropolitické otázky. Navzdory nepopiratelným ekonomickým úspěchům totiž popularita současné kancléřky stále klesá. Vládní koalice CDU a FDP by se dnes podle průzkumů ocitla v opozici.

Ve světě úspěšná, doma tolik ne

Klesající oblibu Angely Merkelové zřejmě zapříčinila skutečnost, že voliči si nemohou být jisti, jaká konkrétní stanoviska vlastně zastává. Voliči sice oceňují její vystupování na mezinárodní scéně, v domácí politice jí ale vyčítají časté změny názorů.

Řada Němců se proto domnívá, že jsou mnohé vládní kroky motivovány spíše snahou zabránit pádu volebních preferencí, než naplňováním programů koalice.

Navzdory současným problémům ale CDU nehledá pro volby v roce 2013 nového lídra. Merkelová se křesla kancléřky vzdát nechce a práce ji prý baví.

Zda svou pozici skutečně obhájí, bude ale nejvíce záležet na protikandidátovi z SPD. Předseda strany Sigmar Gabriel se netěší velké popularitě, někdejší ministr financí Peer Steinbrück by ovšem kancléřku podle průzkumů jednoznačně porazil.

Klára Stejskalová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme