Merkelová podpořila měkčí pravidla hospodaření v EU

Představitelé Evropské unie se zítra a v pátek sejdou na summitu v Bruselu. Slova Angely Merkelové ale mnohé zvedla ze židlí už dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka ve vládním prohlášení znovu podpořila nová pravidla hospodaření, která by měla zajistit trvale stabilní euro. Na nových rozpočtových pravidlech v EU se Německo dohodlo s Francií.

Angela Merkelová se k tomuto problému vyjadřovala už 29. září a nastínila, jak přísná by ta pravidla měla být. Nyní po dohodě s francouzským prezidentem představila jakousi měkčí verzi toho, o čem hovořila před měsícem. Prohlásila, že francouzsko-německá dohoda v Evropě sice neznamená všechno, ale bez koncenzu obou zemí je nemožné něco v EU prosadit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šonka mluvil v Ozvěnách dne o vystoupení Angely Merkelové k rozpočtovým sankcím v EU

„S dodržováním rozpočtových pravidel už to tedy není tak jako před měsícem. Sankce se už nemají automaticky uvalit na státy, které se prohřeší proti souboru pravidel. Merkelová se tak spíše podřídila změkčení, na kterém trval prezident Sarkozy. Tahle věc se tedy nachází někde mezi a je kritizovatelná z obou stran,“ vysvětli spolupracovník ČRo v Německo Jaroslav Šonka.

Přes tento posun se však podle něho nedá na summitu očekávat nějaká vzpoura proti tandemu Německa s Francií:

„To určitě ne, protože v této pozici je Angela Merkelová někde uprostřed EU. Dojde ovšem k tomu, že se začnou sdružovat skupiny států, které jsou pro i proti. Bude se jistě změkčovat celý proces ještě jednou tak, aby nedošlo k nějakému přetažení pozice EU do nějakého soustátí, které má společnou suverenitu.“

Jaroslav Šonka, Václav Rojík, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme