Merkelová v Číně bojuje o trhy pro německé firmy. Peking má zájem o technologie

Už podruhé tento rok zamířila německá kancléřka Angela Merkelová do Číny. Tentokrát ji doprovází 150členná delegace složená ze sedmi ministrů a mnoha šéfů velkých německých firem. Je tedy zřejmé, že Německo potřebuje čínské trhy i zdroje a Čína zase německé technologie a investice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a čínský prezident Chu Ťin-tao

Německá kancléřka Angela Merkelová a čínský prezident Chu Ťin-tao | Zdroj: Reuters

„Znamená to speciální vztah, který skutečně má jenom ekonomický rozměr,“ uvedl expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek.

Německý „ekonomický zázrak v růstové ekonomické poušti“ na evropském kontinentu podle něj souvisí v první řadě, ne-li výhradně, s obchodem s Čínou.

Vedle konkrétních projektů Merkelová také lobbuje za více důvěry Číny v Evropskou unii. Chce čínské politické špičky přesvědčit, že investice do Evropy jsou i nadále dobře uloženými penězi, což je ovšem podle Petra Robejška nereálné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek mluví o návštěvě německé kancléřsky Angely Merkelové v Číně ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Číňané nemají vůbec žádný důvod investovat do evropských dluhopisů ze dvou hlavních příčin. První je, že oni sami mají co dělat s přiostřující se krizí domácího finančního průmyslu – tam ještě zažijeme mnohá překvapení. A za druhé Evropanům jsou ochotni půjčit jedině za konkrétní ekonomické a politické ústupky, nikoli jenom za dluhopisy,“ vysvětlil Petr Robejšek.

Angela Merkelová dnes v Číně také uvedla, že nebude podporovat ukvapené obchodní akce proti čínským výrobcům solárních panelů. Na ty si stěžují evropští výrobci, kteří nemohou jejich cenám konkurovat. Protekcionismus ale nemůže být podle Merkelové odpovědí na problémy Evropy. Čína takovéto vyjádření vítá, ovšem ne němečtí výrobci.

Německá kancléřka Merkelová ujišťuje Čínu o stabilitě eurozóny

Číst článek

„Ta rovnice je naprosto jasná. Angela Merkelová obětuje německý a evropský solární průmysl ve snaze zachovat co nejdéle co nejlepší obchodní vztahy s Čínou. V jiných branžích, hlavně pro německé firmy, kdyby to vyšlo, a to asi vyjde, tak je to sice dočasné, ale přece jenom v konečné bilanci mnohem výhodnější pro Německo, než kdyby se teď snažila bouřit ve jménu solárního průmyslu,“ řekl expert.

Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme