Merkelová v Číně slaví uzavření dohod za miliardy dolarů i své narozeniny

Čína a Německo podepsaly deset dohod v hodnotě zhruba 85 miliard korun. Obchodní i kulturní smlouvy byly uzavřeny v rámci oficiální návštěvy Angely Merkelové. Spolková kancléřka dnes také v Číně slaví i své 56.narozeniny, a to návštěvou slavné Terakotové armády 1. čínského císaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terakotová armáda

Terakotová armáda | Foto: Wikimedia, public domain

Miliardové kontrakty společností Siemens i Daimler, vytvoření fondu pomáhajícího čínským podnikům zavádět technologie šetrné k životnímu prostředí i dohoda na pořádání Roku Číny v Německu v roce 2012, to jsou dosavadní výsledky v pořadí už čtvrté oficiální návštěvy Angely Merkelové v ČLR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě Angely Merkelové po Číně mluvil na Rádiu Česko východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Uzavřena byla smlouva v hodnotě 3,5 miliardy dolarů mezi německou společností Siemens a čínskou Shaghai Electric Power Generation Equipment Company o výrobě parních a plynových turbín, úspěch slaví i Daimler, který vytvoří s firmou Pej-čchi Foton Motor společný podnik produkující těžká i lehká nákladní auta, v tomto případě kontrakt činí zhruba miliardu dolarů.

Důležité je ale i plánované vytvoření fondu ve výši 159 milionů dolarů určený k podpoře čínských podniků šetřících elektrickou energii a snižujících vypouštění emisí. Čína si totiž dobře uvědomuje, že právě Spolková republika patří ke světovým mocnostem co se týče vývoje takzvaných čistých technologií.

Angela Merkelová s sebou do Pekingu přivezla řadu kapitánů německého průmyslu, takovouto příležitost si v současnosti nenechá ujít žádný světový politik.

Čínu potřebují všichni

V čínské metropoli si nyní představitelé zemí z různých koutů naší planety doslova podávají dveře. Tento týden například argentinská prezidentka Cristina Fernándezová, která si odvezla podepsané kontrakty na čínské investice do železnic za 10 miliard dolarů, ve středu jednal v Pekingu i britský ministr zahraničí, který ale tak trošku vybočil ze zaběhnutých témat, protože vyzval komunistickou vládu mimo jiné k větší autonomii Tibetu. Byl ovšem co se této otázky týče spíše výjimkou.

Nikdo si totiž nechce představitele 3. největší ekonomiky světa rozhněvat a to především v době, kdy se mnohé země vzpamatovávají z finanční a hospodářské krize. Ostatně vztahy mezi Berlínem a Pekingem také před třemi lety velmi ochladly poté, co se Merkelová setkala s Dalajlámou a šéfové německých firem si ještě dlouho poté stěžovali, že v Číně čelí problémům. Tyto časy jsou ale pryč a jejich vzájemná obchodní výměna vloni dosáhla téměř jednoho sta miliard dolarů ročně.

Spolková kancléřka také vyzvala Čínu k ochraně průmyslového vlastnictví i větší otevřenosti čínského trhu, což souvisí i s deficitem ve vzájemném obchodu v neprospěch Německa. Na druhé straně ale právě produkty s označením Made in Germany mají mezi Číňany velmi dobrý zvuk, ať už jde o vozy BMW či Volkswagen nebo Siemens a další.

Spolková kancléřka dnes v nejlidnatější zemi světa také slaví narozeniny, a to návštěvou Si-enu. Do někdejší metropole Říše středu se Merkelová vydala na vlastní přání. Při návštěvě jedné z nejvýznamnějších čínských památek se sochami sedmi tisíc bojovníků ji doprovází i premiér hostitelské země, Wen Ťia-pao, což jen potvrzuje, jakou důležitost čínští představitelé této návštěvě přikládají. Německo je totiž nejvýznamnějším obchodním partnerem ČLR z celé Evropské unie.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme