Merkelová v předvečer summitu EU znovu odmítla vydání eurodluhopisů

Kancléřka Merkelová jasně odmítla možnost zavedení evropských dluhopisů. Je to špatná a kontraproduktivní cesta, vzkázala evropským partnerům před zahájením vrcholného summitu Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová obhajovala plán na záchranu eura před poslanci Spolkového sněmu

Kancléřka Angela Merkelová obhajovala plán na záchranu eura před poslanci Spolkového sněmu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Německo na něm chce prosazovat prohloubení evropské integrace, k jejímž kritikům patří i česká vláda.

„Obávám se, že se bude na Evropské radě opět hodně mluvit o společné odpovědnosti a málo o zlepšení kontrol a strukturálních reformách,“ řekla Merkelová.

V prohlášení německé vlády před poslanci Bundestagu jednoznačně odmítla, že by Německo přistoupilo na zavedení společných evropských dluhopisů: „Nejen, že je to protiústavní, ale také ekonomicky špatné a kontraproduktivní. Chyby minulosti se nesmí opakovat a vydání společných eurodluhopisů by bylo další slepou uličkou.“

Merkelová se v Paříži setká s Hollandem. Budou řešit postoj k EU

Číst článek

Kancléřka zopakovala, že i když je Německo ekonomickým motorem Evropy, jeho síly nejsou neomezené.

„Nedostatek konkurenceschopnosti a masivní zadlužení – to jsou příčiny krize, které je třeba řešit,“ prohlásila Merkelová.

Na summitu chce prosadit vytvoření rozpočtové unie. Odmítnutí převzít odpovědnost za dluhy všech zemí eurozóny odpovídá názoru německé veřejnosti. V té narůstá pocit, že nakonec především Němci zaplatí dluhy jižních zemí Evropské unie.

Nečas i guvernér centrální banky odmítají evropské ministerstvo financí

Číst článek

Merkelová naznačila, že očekává bouřlivý summit. „Neexistují rychlá a snadná řešení. Ale je třeba jít ke kořenům dnešních problémů,“ vzkázala svým evropským partnerům.

Už večer bude kancléřka jednat s francouzským prezidentem Hollandem, který patří k největším stoupencům vydání eurobondů nebo založení společného fondu pro splácení státních dluhů.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme