Merkelová vidí cestu z krize v dalším předávání moci do Bruselu, za dluhy jihu ručit nechce

Setkání německé kancléřky Angely Merkelové s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem vpředvečer summitu EU potvrdilo, že Německo a Francie mají rozdílné představy, jak řešit současnou evropskou krizi. Merkelová potvrdila, že dokud bude v čele německé vlády, tak Berlín nedopustí vydání společných evropských dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident François Hollande vítá německou kancléřku Angelu Merkelovou v Elysejském paláci

Francouzský prezident François Hollande vítá německou kancléřku Angelu Merkelovou v Elysejském paláci | Zdroj: Reuters

V prohlášení k poslancům kancléřka před summitem svým evropským partnerům vzkázala, že neexistují jednoduchá řešení, jak ze současné krize. Cestu vidí v přísnější kontrole národních financí a vytvoření politické unie, tedy i předání další části národních pravomocí do Bruselu.

Naopak se staví proti návrhům bankovní a dluhové unie, kdy by státy společně ručily za dluhy jihoevropských bank, což prosazuje francouzský prezident.

Nic na jejím postoji nezměnila ani schůzka s francouzským prezidentem Hollandem, oba státníci si prý jen potvrdili své odlišné názory na řešení krize. Chyby minulosti se nesmí opakovat a vydání společných eurodluhopisů by bylo další slepou uličkou, uvedla Merkelová.

Odmítnutí převzít odpovědnost za dluhy všech zemí eurozóny odpovídá názoru německé veřejnosti. V té narůstá pocit, že nakonec především Němci zaplatí dluhy jižních zemí Evropské unie.

Merkelová naznačila, že očekává bouřlivý summit. „Neexistují snadná řešení. Ale je třeba jít ke kořenům dnešních problémů,“ vzkázala kancléřka evropským politikům.

Přílišné naděje nedává Berlín ani Řecku. Atény po volbách doufají ve zmírnění některých už dohodnutých podmínek pomoci. Spolková vláda ale čeká na výsledky, jak efektivně Řecko využívá dosavadní program. Na summitu proto podle Německa nelze žádné rozhodnutí očekávat.

Klára Stejskalová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme