Provozovatel ropovodů Mero má nového předsedu představenstva, stal se jím generál Jaroslav Kocián

Novým předsedou představenstva státem ovládaného provozovatele ropovodů Mero je Jaroslav Kocián (56). Zvolen byl na úterním zasedání představenstva. Uvedla to mluvčí Mera Radomíra Doležalová. Členem vedení firmy je Kocián od tohoto pondělí. O pozici člena představenstva Mera mělo zájem 16 lidí, Kocián vyhrál výběrové řízení vypsané ministerstvem financí, jehož prostřednictvím je stát jediným vlastníkem firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod

Státem ovládaná společnost Mero, provozovatel ropovodů, má nového šéfa. (Ilustrační snímek) | Foto: stock exchange

Nový šéf Mera vystudoval Univerzitu obrany v Brně a získal certifikát na NATO Defense College v Římě. Je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné a rovněž bezpečnostní prověrky NATO Top Secret.

Profesní zkušenosti má z především z ministerstva obrany, kde působil na vrcholných manažerských postech spojených převážně s řízením logistiky. Naposledy na ministerstvu pracoval jako zástupce náčelníka generálního štábu. Z pozice velitele sil podpory byl například zodpovědný za správu majetku, akvizice, logistiku, včetně přepravy, skladování a distribuci pohonných hmot a za spolupráci se Správou státních hmotných rezerv.

Společnost Unipetrol odvolala předsedu představenstva. Nahradí ho Zdziarski

Číst článek

Vystřídal Stanislava Brunu

Kocián v pozici předsedy představenstva Mera vystřídal Stanislava Brunu, kterému ministerstvo financí na začátku ledna neprodloužilo smlouvu. Bruna stál v čele firmy spravující státní ropovody od začátku roku 2015, letos 7. ledna mu v představenstvu firmy vypršelo čtyřleté funkční období.

Podle informací Lidových novin mu ministerstvo financí neprodloužilo smlouvu na základě dopisu, který přišel těsně před vypršením funkčního období a upozornil na ředitelovy údajné prohřešky. Autor nebo autoři textu dopisu podle deníku popisují Brunu jako manažera, který kryje machinace firemní právničky s podnikovým sociálním fondem.

Akciová společnost Mero ČR vznikla v lednu 1994 sloučením společností Petrotrans a Mero IKL. Vlastní a spravuje ropovod IKL a českou část ropovodu Družba. Kromě správy obou ropovodů provozuje centrální tankoviště ropy poblíž Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou. Ve vedení Mera jsou ještě místopředseda představenstva Otakar Krejsa a člen představenstva Milan Hořák.

Hospodářské výsledky firmy za loňský rok dosud nejsou k dispozici. V roce 2017 měla firma čistý zisk 467 milionů korun, který byl meziročně o téměř 43 procent vyšší. Tržby firmy stouply o 16,7 procenta na 1,96 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme