Mertlík: Fischerova vláda může státu ušetřit hodně peněz, ale i naopak

Z ministrů vládní sestavy Jana Fischera se chtě nechtě najednou aspoň na čas stávají politici. Už samotný rozpočet, tedy plán komu ubrat případně přidat peníze, s sebou nese politická znaménka, proto se o balík ministra financí tolik přou zdejší partaje. Řadu dalších rozhodnutí, jako je třeba privatizace ČSA, či spuštění tzv. ekologické superzakázky, už nelze odkládat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Mertlík

Pavel Mertlík

O výhodách tzv. úřednických vlád, hovořil na Rádiu Česko ekonom a exministr financí Pavel Mertlík.

"Základní věc je ta, že tam není přímé spojení mezi tou vládou a politickými stranami, které ji podpořily. Pokud by měla patřičnou politickou podporu, má šanci prosadit v parlamentu i nepopulární opatření, do nichž se politikům nechce," říká Mertlík s tím, že zatím vláda příliš mnoho kroků neudělala, když pomine úspěšné dokončení českého předsednictví EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní rozpočet a politická krize. Voláme bývalému ministru financí Pavlu Mertlíkovi.

Rozpočtový deficit se podaří stlačit, ale ne na 160 miliard

Nyní na Fischerově kabinetu podle Mertlíka zřejmě politici nechají nepopulární opatření, třeba přijetí Janotova balíčku.

"Deficit 230 miliard korun je nepřijatelný pro většinu občanů podle průzkumů veřejného mínění, to strany vědí a budou jej chtít omezit. Na druhou stranu si nemyslím, že by se jej podařilo stlačit až na 160 miliard, bude spíš o něco vyšší. Škrty budou asi menší, některé nepříjemné a kontroverzní návrhy, třeba na podstatné omezení dávek týkajících se mateřství, se asi alespoň částečně zredukují," míní Mertlík.

Kabinet by měl zastavit privatizaci ČSA a stáhnout si zisky ČEZ do rozpočtu

Vláda má ovšem i řadu výkonných pravomocí, které může využívat bez ohledu na parlament. Podle Mertlíka třeba možnost rozhodnout privatizaci ČSA, také může stáhnout značnou část zisku ČEZ formou vyšší dividendy pro státní rozpočet.

"Velmi podstatná je také tzv. superzakázka na likvidaci ekologických škod za téměř 120 miliard. O tom bude muset Fischerova vláda také rozhodnout, stejně jako o ČSA, a tam může státu ušetřit hodně peněz, ale také přesně naopak," prohlásil Mertlík. O podrobnostech ekologické superzakázky nechtěl více hovořit, o případném prodeji ČSA však řekl, že v současné době by byl velmi málo ziskový. "Každý rozumný hospodář by v takové situaci privatizaci zastavil," řekl doslova Mertlík.

Vysvětlil také, že stát, jakožto majoritní akcionář firmy ČEZ, má možnost přesunout adekvátní část zisku ČEZ formou dividendy do státního rozpočtu.

"Záleží na výši dividendy. Stát si letos vzal stejnou dividendu jako v předchozích letech, což asi odpovídalo dlouhodobé strategii. Dnes jsme ale v situaci, že Česká republika je v nejhorší krizi od svého vzniku, krize bude zřejmě trvat dlouho, takže zvýšení dividendy ze strany státu jako majoritního akcionáře ČEZ by bylo zcela legitimní," zdůraznil Mertlík.

Tomáš Pavlíček, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme