Mertlík: Problémem Španělska je zdraví regionálních bank

Situace v eurozóně je opět napjatá. Španělům se nepodařilo prodat tolik dluhopisů, kolik si přáli. Navíc za ně zaplatili vyšší úroky. Trhy v důsledku špatných zpráv z německých makrodat padají. Slabé se jeví také euro. Pocítil to i český trh, který se včera propadl nejvíc za poslední dva měsíce.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhopisy

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

Výnosy španělských dluhopisů se už dostaly nad výnosy italských, třebaže na podzim byly výrazně pod nimi. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka jde o jasný varovný signál. Základní problém nevidí ve španělském rozpočtu, ale ve finančním zdraví regionálních bank, takzvaných Cajas.

„Pokud se podíváme na úvěry po lhůtě splatnosti, které se u nás označují v klasifikaci 3, 4 a 5, tedy úvěry v selhání, podle oficiálních výkazů je jich asi 8 procent. Trh ale všeobecně věří, že ve skutečnosti je situace daleko horší. Pokud Španělsko nedokáže objasnit reálný stav svého bankovního sektoru, tak se mohou množit problémy s prodejem dluhopisů,“ varoval Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Španělska rozebral na Rádiu Česko hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík

Nepříliš povzbudivé zprávy přicházejí také z ostatních evropských zemí. Propadly se maloobchodní tržby v celé unii a pokles hlásí také německé průmyslové zakázky. Podle Mertlíka jde o trend, který bude pokračovat.

„Zhruba od poloviny loňského roku obchodní tržby v eurozóně klesají, dostaly se na úroveň začátku roku 2009. Očekáváme, že v průběhu letošního roku bude tato situace pokračovat,“ řekl hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme