Města a obce se dožadují více peněz

Zástupci měst a obcí obviňují vládu z toho, že mají málo peněz. Musí totiž dotovat přenesený výkon státní správy. Celkové náklady dosahují téměř 13 miliard korun. K dispozici ale budou mít jen necelých 9 miliard. Příspěvek na žáka se nezvýšil už pět let, přitom čtvrt miliardy korun navíc budou muset obce uhradit za nově zavedený bezplatný poslední ročník mateřských škol. Zaznělo to na konferenci Finanční správa a rozvoj měst a obcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

náměstí v Třeboni

náměstí v Třeboni

Svazu měst a obcí se nelíbí návrh státního rozpočtu na příští rok. Požadují z něj více peněz na přenesený výkon státní správy, než jim vláda plánuje dát. Zatím totiž tyto služby musí dotovat z vlastních rozpočtů.

"Pokud stát chce, abychom něco pro něj dělali, a objednává si to u nás formou zákonných povinností, měl by to zaplatit všechno," hřímal na konferenci například primátor Opavy Zbyněk Staňura.

Předseda svazu Oldřich Vlasák upozornil například na to, že zdražení stavebních prací kvůli vyšší sazbě DPH povede k nižším investicím, protože obce na to nebudou mít.

"Ty obce zhruba mají deset patnáct procent z celkových příjmů na kapitálové výdaje a nejsou schopny prostě obnovovat komunikace, silnice, starat se o školy."

Proto by obce chtěly také zvýšit podíl, který dostávají z vybraných daní.

"My si jako Česká republika už nemůžeme dovolit zvyšovat daňovou zátěž v příštích letech, i obce budou muset vystačit s prostředky, které mají k dispozici, tak jako stát bude muset vystačit s méně finančních prostředků, které má k dispozici," odpověděl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Se zástupci měst se shodl na tom, že zadlužení našich obcí není alarmující. A že by náklady mohlo snížit omezení administrativních požadavků ze strany státu.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme