Městský soud v Praze osvobodil bývalé manažery zkrachovalé IPB

Bývalé manažery zkrachovalé Investiční a poštovní banky osvobodil pražský městský soud. Jde vůbec o první trestní kauzu týkající se IPB, která skončila v jednací síni. Na lavici obžalovaných usedlo šest vrcholných představitelů IPB včetně generálního ředitele Jana Klacka a jeho dvou náměstků Libora Procházky a Aladára Blaase. Spolu s nimi obžalovala státní zástupkyně i Eduarda Onderku z Nomury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exmanažeři IPB při vynesení rozsudku pražského Městského soudu

Exmanažeři IPB při vynesení rozsudku pražského Městského soudu | Zdroj: ČTK

Obžaloba spatřuje nezákonný postup manažerů v tom, že uměle navýšili část kapitálu banky vydáním dluhopisů. Ty přitom financovala sama IPB přes společnosti, kterým poskytla úvěry. Manažeři tak dva roky vykazovali České národní bance zkreslený stav majetku IPB v rozsahu zhruba od 2 do 4 miliard korun. Všechny začala stíhat policie už v roce 2002.

Soudkyně svůj osvobozující rozsudek zdůvodnila hlavně znaleckými posudky. Všichni znalci - včetně posudku předloženého obžalobou - se shodli v tom, že žádná škoda jednáním obžalovaných nevznikla.

Bývalý šéf banky Jan Klacek je s rozsudkem spokojený, odvolávat se proti němu nebude: "Rozsudek ještě nenabyl právní moci, ale ukazuje, jak v této zemi mohou být pět let kriminalizováni lidé, kteří žádný trestný čin nespáchali."

Bývalý náměstek ředitele IPB Libor Procházka říká, že čelil obvinění od roku 2002: "Já jsem samozřejmě spokojen. Jsem rád, že se potvrdilo to co jsem říkal od samého počátku - že to stíhání nebylo podloženo žádnými právními věcnými důkazy."

Rozhodnutí pražského městkého soudu není pravomocné. Žalobkyně Darja Dunajová, která pro manažery navrhovala podmíněné tresty a zákaz činnosti, se zatím nerozhodla, jestli podá odvolání:

"Nejsem spokojená, ale počkám si na písemné vyhotovení. Ta argumentace nebyla podrobná. Bylo konstatováno, že skutek není trestným činem, takže je naprosto jednoznačné, že skutky v obžalobě se prostě staly. Důkazně je ta kauza hodně složitá a myslím si, že i právní posouzení není v žádném případě jednoduché."

Pavel Otto, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme