Metanolová aféra může poškodit obraz Česka v očích turistů

Vláda by měla ve středu rozhodnout o postupném obnovení prodeje tvrdého alkoholu v Česku. Částečná prohibice podle odborníků neprospívá nejen výrobcům lihovin, ale ani turistickému ruchu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„V současné době je Česko a metylalkohol, respektive alkoholické nápoje, na hlavních stránkách turistických deníků a bohužel tato reklama rozhodně České republice nepřispívá,“ potvrdil ve Stalo se dnes Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Výraznější poklesy v návštěvnosti Česka prý zatím nezaznamenali. „Vláda ale musí razantně říci, že je u nás bezpečno a turisté tu nemohou takový alkohol pít. To bude velmi důležité pro to, aby se k nám turisté v horizontu tří až pěti měsíců neobraceli zády a nevolili jiné destinace,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting

Velká část turistů jezdí do Česka právě kvůli levnému alkoholu, především ze Skandinávie, Velké Británie nebo Ruska.

Česká metanolová aféra nemá podle Beránka v Evropě ani ve světě srovnání.

Na otravu metylalkoholem už v České republice zemřelo 26 lidí, asi dvě desítky leží v nemocnicích. Celkem se ho napilo na 70 lidí. Vláda proto 14. září zavedla prohibici na lihoviny s obsahem alkoholu nad 20 procent a 21. září zakázala i distribuci a export tvrdého alkoholu za hranice země.

V kauze již policie obvinila přes 40 lidí, více než 20 je ve vazbě. Dva muže z Moravskoslezského kraje obvinila dokonce z trestného činu obecného ohrožení, za což jim hrozí 12 až 20 let, ale i výjimečný trest.

Nečas: Částečná prohibice se zmírní, dovoz metanolu se bude kontrolovat

Číst článek

Lucie Husárová 1, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme