Společnost Metro prodá německé supermarkety investiční skupině SCP Group

Německá obchodní společnost Metro po měsících jednání našla nového majitele svého ztrátové řetězce supermarketů Real. Stane se jím investiční skupina SCP Group. Společnosti to oznámily v noci na středu. Podle dohody SCP získá celou skupinu Real, včetně internetového prodeje, a 80 nemovitostí. Při správě nemovitostí bude spolupracovat s německou skupinou x + Bricks Group.

Düsseldorf Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potraviny (ilustrační foto)

Potraviny (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Většina obchodů Real má nadále pokračovat v činnosti pod stejnou značkou nebo prostřednictvím jiných maloobchodníků.

Německé Metro chystá prodej hypermarketů. Společnost v Česku provozuje obchody Makro

Číst článek

Dohodu ještě musí schválit dozorčí rada ruské společnosti Sistema PJSFC, která zajišťuje financování akvizice. Ta oznámila, že poskytne na financování akvizice částku 263 milionů eur, v přepočtu přibližně 6,6 miliardy korun.

Firma Metro v prohlášení uvedla, že očekává po dokončení transakce čistý peněžní příliv kolem 300 milionů eur. To je asi o 200 milionů méně, než kolik předpokládala před několika měsíci. Transakce také podléhá schválení antimonopolním úřadem.

Real provozuje 276 hypermarketů a zaměstnává kolem 34 000 lidí a je na pokraji krachu. SCP uvedla, že část současných obchodů bude prodána jiným obchodníkům. Jádro asi 50 prodejen Real bude nadále fungovat pod touto značkou po dobu 24 měsíců.

Firma Metro již v roce 2018 oznámila, že chce prodat svůj řetězec supermarketů, aby se mohla soustředit na své velkoobchody zaměřené na drobné, nezávislé prodejce a na potřeby pro hotely, restaurace a stravovací zařízení. Ukázalo se však, že prodejní proces bude mnohem obtížnější, než se domnívala.

V Česku Makro

Exkluzivní jednání s realitním investorem Redos, které začalo s velkými nadějemi, selhalo. Dohody se podařilo dosáhnout až při druhém pokusu. Prodejní úsilí bylo ztíženo v neposlední řadě vysokou konkurencí na německém trhu, napsala agentura DPA.

Potraviny on the go. Češi častěji nakupují v obchodech hotová jídla určená k okamžité konzumaci

Číst článek

Metro působí i v České republice, kde provozuje velkoobchod Makro. Největším akcionářem firmy je pak skupina EP Global Commerce českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče.

Společnost Metro v posledních letech prodává některé své divize, aby se mohla soustředit na své klíčové velkoobchodní aktivity. Podnik má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 000 lidí.

V České republice je skupina zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry Česká republika provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme