Metrostav podepsal dohodu o budoucí spolupráci s Westinghousem o Temelínu

Český Metrostav a americký Westinghouse budou společně usilovat o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Obě firmy dnes podepsaly dohodu o budoucí spolupráci. O zakázku za přibližně 150 miliard korun mají zájem také francouzská Areva a česko-ruské konsorcium firem Škoda Jaderné strojírenství, Gidropress a Atomstrojexport.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva prezident americké společnosti Westinghouse Electric Company pro region Evropa, Blízký Východ a Afrika (EMEA) Yves Brachet, velvyslanec USA v České republice Norman Eisen a generální ředitel české stavební společnosti Metrostav Pavel Pilát

Zleva prezident americké společnosti Westinghouse Electric Company pro region Evropa, Blízký Východ a Afrika (EMEA) Yves Brachet, velvyslanec USA v České republice Norman Eisen a generální ředitel české stavební společnosti Metrostav Pavel Pilát | Zdroj: ČTK

Zástupci obou společností potvrdili, že Westinghouse podepsal exkluzivní dohodu s českou společností Metrostav. To znamená, že pokud Westinghouse zakázku na dostavbu Temelína v budoucnu získá, bude se na ní podílet i Metrostav.

Prezident společnosti Westinghouse pro Evropu, Blízký východ a Afriku Yves Brachet upřesňuje, co by měla dohoda garantovat:

Přehrát

00:00 / 00:00

O podpisu nové smlouv mluvili v Ozvěnách dne redaktor ČRo Jan Herget a velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška.mp3

„Tato exkluzivní dohoda mezi společnostmi Westinghouse a Metrostav potvrzuje, že obě firmy vzájemně věří ve své schopnosti vytvořit projekt, který bude jak bezpečný, tak i finančně výhodný, a společně ho poskytnou firmě ČEZ a České republice."

Obří zakázka za 150 miliard korun by měla dát práci i českým firmám. Metrostav by se měl z celkové částky podílet na stavební části asi ze 30 procent.

„My předpokládáme, že společnost Metrostav se bude podílet kompletně na stavební části jaderné elektrárny Temelín. To znamená stavební část, která se předpokládá, že bude v rozsahu asi 30 procent ceny díla,“ říká generální ředitel spoelčnosti Metrostav Pavel Pilát.

Metrostav byl v předcházejících měsících v kontaktu i s dalšími uchazeči o dostavbu Temelína. Podle Pavla Piláta byla ale nabídka Westinghousu nejlepší. Pro Metrostav to také znamená získání nových zkušeností při případné realizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident společnosti Westinghouse pro Evropu, Blízký východ a Afriku Yves Brachet upřesňuje, co by měla dohoda garantovat

„Získáte-li know-how v jaderné oblasti, získáváte zkušenosti, které jsou uplatnitelné i v řadě dalších oblastí,“ říká velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

Westinghouse se v místě stavby řídí krédem: ‚Nakupujeme tam, kde stavíme‘. To znamená, že by podporoval tuzemský průmysl. V tomto případě hlavně stavební průmysl. Kde by se vyráběly dílčí moduly a technické části reaktoru není firmou upřesněno.

Podle evropských zákonů ale země EU nesmí preferovat domácí dodavatele před dodavateli z jiných zemí Evropské unie.

„Je samozřejmě důležité, aby měl Temelín i české dodavatele, aby tvořili výraznou část dodavatelské skupiny. Jsem rád, že to pochopili všichni tři uchazeči. Jde nám ve vládě o to, aby podíl české účasti na Temelíně byl co největší. Kdo s kým uzavře předběžné dohody je v zásadě jejich věc. Osobně bych nepřeceňoval tyhle předběžné dohody. Podstatná je finální dohoda,“ dodává Václav Bartuška.

Westinghouse v současné době staví po světě celkem 10 jaderných elektráren.

Nabídky by měly firmy předložit do července. Vítěz by měl být jasný příští rok. Třetí a čtvrtý blok Temelína má být hotový nejpozději v roce 2025.

Jan Herget, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme