Mezi bankami si musíme vybírat

Klienti bank jsou nespokojeni s výší poplatků, které si peněžní ústavy účtují. Nelíbí se jim, že za vedení účtu zaplatí víc než lidé v Evropské unii. Banky se ale brání a tvrdí, že to tak není. Banky si berou z našich účtů čím dál víc především kvůli novým službám. Bankomaty na každém rohu, platby kartou ve většině obchodů - právě to něco stojí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

"Poznatky z našich spotřebitelských informačních center i z naší telefonní linky hovoří o tom, že se spotřebitelům nelíbí jak výše poplatků, tak zvyšování těchto poplatků, k nimž v některých peněžních ústavech dochází," říká Ivana Picková ze Sdružení ochrany spotřebitelů. "Z naší strany se dá jenom poradit spotřebitelům, jakým způsobem přemýšlet, jak změnit peněžní ústav, protože v podstatě proti cenám jsou spotřebitelé bezbranní."

Spotřebitelské organizace zatím nevědí jak na banky. Proto je teď víc než jindy důležité porovnávat nabídky jednotlivých bank. Ani zdaleka přitom nerozhoduje cena - důležitý je i balík služeb, který vám peněžní ústav nabídne a ostatně i to, jak daleko to máte na pobočku. Ne všechno se totiž dá vyřídit po telefonu nebo přes internet. "Strategií České spořitelny je cenově zvýhodňovat operace, které klienti provádějí prostřednictvím přímého bankovnictví," připomíná Věra Matušná z České spořitelny. "Klient má možnost místo podání platebního příkazu na přepážce zvolit jinou alternativu, a to podat platební příkaz buď přes sběrný box nebo prostřednictvím telefonu či počítače."

Právě tyto služby peněžní služby výrazně zlevňují. Ve spořitelně například platí, že kdo ovládá účet po telefonu, za jeho vedení neutratí ani korunu. Podobně to chodí i v dalších českých bankách. Ivana Picková zastupující spotřebitele připomíná jiná skutečnost. "Existuje určitý průzkum, který hovoří o tom, že banky nejčastěji mění mladí lidé, lidé napojení na internet, lidé, kteří mají dobrý přístup k informacím, takže vždycky odcházejí do té banky, která je levnější." Ti, co chtějí za vedení účtu opravdu ušetřit, by se tak měli pečlivě rozhlédnout kolem sebe. Hlavně malé penežní ústavy mohou svými cenami příjemně překvapit.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme