Mezi Čechy je šest dolarových miliardářů. Nově k nim patří Vítek a Tykač

Celkem šest Čechů patří k dolarovým miliardářům. Mezi podnikatele, kteří mají nejméně 20 miliard korun, se podle časopisu Forbes nově zařadili také Radovan Vítek, majitel realitní skupiny CPI, a vlastník těžební společnosti Czech Coal Pavel Tykač. Majetek každého z nich časopis odhaduje na víc než 30 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

V čele žebříčku českých miliardářů se dlouhodobě drží Petr Kellner, majitel finanční skupiny PPF. O jeho společnosti se často s oblibou hovoří jako o impériu.

Zajímavé na tom je, že když sečteme majetek zbylých pěti českých dolarových miliardářů, součet nepřesáhne sumu Petra Kellnera. Jeho majetek je podle Forbesu vyšší než 200 miliard korun.

Hned za Kellnerem je Andrej Babiš, majitel potravinářského Agrofertu. Následují Zdeněk Bakala a Karel Komárek, který ovládá investiční skupinu KKCG.

Z odvětví, v nichž nejbohatší podnikatelé působí, jsou v žebříčku nejvíce vidět průmyslové společnosti. V „šestce" dolarových miliardářů jsou hned tři - vedle CzechCoalu a Agrofertu tam je také další těžař, a to NWR. Firma patří do skupiny Zdeňka Bakaly.

Bakalův majetek se podle žebříčku snížil právě kvůli poklesu hodnoty akcií této těžební společnosti. Vedle firem z průmyslu jsou vpředu firmy z oblasti finančnictví. Na prvním místě je tedy PPF.

Když se ale podíváme na další podnikatele s majetkem nižším než 20 miliard korun, narazíme například na Home Credit Jiřího Šmejce nebo J&T Patrika Tkáče. Mezi nimi jsou také firmy z oblasti informačních technologií, jako Seznam, Avast nebo Alza.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme