Mezi Moskvou a Kyjevem zřejmě vypukne další spor o plyn

Rusko a Ukrajinu by mohl čekat další spor o plyn, tvrdí deník Kommersant s odvoláním na výsledky včerejší schůzky prezidentů Dmitrije Medveděva a Viktora Janukovyče v Soči. Podle listu se během setkání nepodařilo vyřešit žádný ze sporů mezi oběma zeměmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč a Dmitrij Medveděv v Soči

Viktor Janukovyč a Dmitrij Medveděv v Soči | Zdroj: Reuters

Cena ruského plynu a jeho tranzitu přes Ukrajinu do Evropy zůstává podle ruského deníku Kommersant dále nevyřešenou otázkou. Jak ukrajinský prezident apeloval v Soči před jednáním se svým ruským protějškem, v zájmu obou zemí je snažit se najít kompromis.

Po schůzce ale Dmitrij Medveděv s Viktorem Janukovyčem žádnou dohodu neohlásili. Ukrajinská vláda považuje smlouvu o dodávkách ruského plynu, kterou v roce 2009 uzavřela s premiérem Putinem bývalá předsedkyně vlády Julie Tymošenková, za nevýhodnou a „poškozující“, Kyjev se snaží u Moskvy získat slevu.

Právě kvůli kontraktu stojí Julie Tymošenková před ukrajinským soudem. Soudem pohrozil Kyjev i Rusku.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme