Výhra v mezinárodní arbitráži. Česko nemusí platit britské společnosti víc než půl miliardy

Česká republika zvítězila v mezinárodní arbitráží o více než 550 milionů korun s britskou společností A11Y, která se zabývá komplexním řešením pomoci pro nevidomé a těžce slabozraké. Informovalo o tom v pátek ministerstvo financí. Firma požadovala po České republice náhradu ušlého zisku. Tvrdila, že proti ní stát uplatňoval diskriminační postupy, vyzrazoval její know-how konkurenci a poškodil její dobré jméno.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Rozhodčí tribunál žalobu společnosti zamítl a zároveň uložil firmě povinnost zaplatit České republice zhruba osm milionů korun jako náhradu nákladů za vedení arbitráže. Tribunál konstatoval, že žaloba je neúspěšná v celém svém rozsahu, uvedlo ministerstvo financí.

Podle společnosti A11Y pracovníci krajských poboček Úřadu práce ČR neoprávněně poskytovali informace o produktech společnosti konkurenčním subjektům, čímž poškodili její tuzemské podnikání a znehodnotili tak její know-how.

Česko nemusí platit půl miliardy kvůli solární dani, rozhodla arbitráž

Číst článek

Česko nyní čelí 11 mezinárodním arbitrážím, z toho pět souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Souhrnná výše všech žalovaných nároků je zhruba 35 miliard korun. Největší částku požaduje v mezinárodní arbitráži společnost Diag Human, a to zhruba miliardu dolarů – tj. přibližně 22 miliard korun.

Jak vyplývá z údajů ministerstva, dosud bylo proti Česku ukončeno 26 arbitráží. Celkem 20 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do televize Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy Kč.

Arbitráže jsou vesměs výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let. Smlouvy byly většinou pro republiku nevýhodné. Ministerstvo financí delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. V roce 2009 začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie. Arbitrážní řízení je sice rychlejší a efektivnější než projednání u soudu, stojí ale mnohem více peněz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme