Mezinárodní měnový fond bude rozhodovat o svém novém šéfovi

Guvernéři Mezinárodního měnového fondu dnes budou volit ve Washingtonu generálního ředitele této světové finanční organizace. Jediným protikandidátem bývalého francouzského ministra financí Dominiqua Strausse-Kahna je někdejší český premiér a guvernér České národní banky Josef Tošovký.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu

washingtonské sídlo Mezinárodního měnového fondu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Francouzský kandidát Strauss-Kahn má podporu Evropské unie a Spojených států, které představují největší podíl hlasů. Josefu Tošovskému, kterého navrhuje Rusko, proto dávají odborníci minimální šance.

Guvernéři Mezinárodního měnového fondu se ještě budou snažit dohodnout, aby Tošovský nekandidoval. Rusko ale na jeho nominaci trvá s odůvodněním, že by výběr z více kandidátů měl zprůhlednit volbu generálního ředitele této světové finanční instituce. Argumentuje také jeho zkušenostmi z transformace české ekonomiky.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme