Mezinárodní měnový fond: Česko musí přidat

Mezinárodní měnový fond snížil předpověď letošního růstu hrubého domácího produktu naší země pod dvě procenta z 3,2 procenta odhadovaných loni v září. Pro příští rok fond předpokládá, že česká ekonomika zrychlí růst na tři procenta. Odhad letošního růstu ze strany MMF je v rámci škály prognóz domácích a zahraničních institucí jedním z nejpesimističtějších.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Susan Schadlerová  a Bohuslav Sobotka

Susan Schadlerová a Bohuslav Sobotka | Foto: Petr Doležel

Zpráva Mezinárodního měnového fondu vyjádřila velké znepokojení nad prudkým nárůstem rozpočtového deficitu, ke kterému došlo v posledních letech a také nad prudkým navýšením veřejného dluhu. Zároveň je velmi potěšena plány na reformu. "Myslíme si, že se ubírají správným směrem, a jsme rádi, že se reforma zaměřuje spíše na výdajovou než příjmovou stránku rozpočtu. Protože to je to, co vaše země potřebuje."

Vedoucí delegace MMF Susan Schadlerová dodala, že MMF navrhuje další prodloužení odchodu do důchodu. Podpora reformě pochopitelně potěšila ministra financí Bohuslava Sobotku: "Za důležité vnímám upozornění, že je nutné realizovat kromě krátkodobých úsporných opatření i dlouhodobé změny zejména v oblasti sociálních výdajů a penzijní reformy. Sobotka se domnívá, že pozitivní hodnocení stávající reformy pomůže k jejímu prosazení.

Motorem letošního růstu tuzemské ekonomiky budou podle MMF soukromá spotřeba, stimulovaná rostoucími příjmy a výhodnými úvěry pro domácnosti, ale také vládní výdaje a vývoz. Fond počítá i s určitým růstem investic. Ten ale do oživení na exportních trzích nebude nijak výrazný

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme