Tempo růstu české ekonomiky letos zpomalí na 1,9 procenta, předpovídá Mezinárodní měnový fond

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 1,9 procenta z loňských 3,5 procenta. Ve svém podzimním výhledu globální ekonomiky to v úterý předpověděl Mezinárodní měnový fond. V dubnu přitom odhadoval, že v letošním roce se hrubý domácí produkt České republiky zvýší o 2,3 procenta. V příštím roce má tempo růstu zpomalit na 1,5 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Inflace v Česku má podle Mezinárodního měnového fondu letos vyskočit na 16,3 procenta z loňských 3,8 procenta | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mezinárodní měnový fond ve své zprávě upozornil hlavně na možné výpadky dodávek energií z Ruska, i když pravděpodobnost a rozsah možných výpadků je nyní menší, než očekával v červenci díky rychlejšímu nahromadění zásob v Evropské unii.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu vzrostla na 3,4 procenta z červencových 3,3. Práci hledalo 250 tisíc lidí

Číst článek

Nicméně varoval, že země střední a východní Evropy, zejména Česká republika, Maďarsko a Slovensko, mohou vzhledem ke své závislosti na ruském plynu a případným obtížím se zajištěním alternativních dodávek plynu čelit narušení dodávek.

České ministerstvo financí v srpnu v nové makroekonomické predikci pro letošní rok zlepšilo odhad růstu ekonomiky na 2,2 procenta. Pro příští rok odhad zhoršilo na 1,1 procenta. Česká národní banka čeká za letošní rok zvýšení hrubého domácího produktu o 2,3 procenta.

Navzdory předpokládanému zpomalení hospodářského růstu počítá Mezinárodní měnový fond v letošním roce s poklesem míry nezaměstnanosti v Česku na 2,5 procenta z 2,8 procenta v loňském roce. Příští rok očekává fond další pokles, a to na 2,3 procenta.

Stav inflace

Inflace v Česku má letos vyskočit na 16,3 procenta z loňských 3,8 procenta. V roce 2023 ale zpomalí na 8,6 procenta. V dubnu přitom Mezinárodní měnový fond předpovídal, že se inflace v Česku letos vyšplhá na devět procent a příští rok zpomalí na 2,3 procenta.

Růst cen opět zrychluje, v září dosáhl meziroční inflace 18 procent. Nejvíce zdražují energie a bydlení

Číst článek

Z nejnovějších odhadů Mezinárodního měnového fondu vyplývá, že Česká republika příští rok vykáže nejrychlejší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky. V Maďarsku se hrubý domácí produkt zvýší o 1,8 procenta, na Slovensku o 1,5 procenta a v Polsku jen o 0,5 procenta.

V letošním roce čeká fond růst maďarské ekonomiky o 5,7 procenta a polské o 3,8 procenta. Hrubý domácí produkt Slovenska se má zvýšit o 1,8 procenta.

Mezinárodní měnový fond v úterý zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na příští rok o 0,2 procentního bodu na 2,7 procenta. Pro letošní rok fond potvrdil předchozí odhad, podle kterého čeká růst hrubého domácího produktu o 3,2 procenta.

Světová ekonomika se nadále potýká s velkými problémy, ke kterým přispívá invaze Ruska na Ukrajinu, krize životních nákladů způsobená přetrvávajícími a rozšiřujícími se inflačními tlaky a slabší výkon čínské ekonomiky, uvedl Mezinárodní měnový fond.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme