Mezinárodní měnový fond jedná o podmínkách půjčky pro Egypt

Do egyptského hlavního města Káhiry zavítala výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Jedná zde o podmínkách půjčky na pomoc egyptské ekonomice. První pokus o dohodu ztroskotal kvůli úroku, který je v islámu jedním z největších hříchů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Free Digital Photos

Aktuální ekonomickou situaci v Egyptě popisuje odbornice na dění v Egyptě Anna Janků.

„Je velmi špatná. Půjčka je opravdu velmi akutní a měla by se používat jednak do státního rozpočtu, a jednak ke splácení dluhů, jak vnějších, tak vnitřních, a ty jsou opravdu ohromné,“ říká.

„Pokud si vzpomínáte, tak už předtím jednala Nejvyšší rada ozbrojených sil a měla se dohodnout půjčka asi 3 miliardy, ale v té době to Výkonný parlament zamítl s tím, že úroky jsou lichva. Takže teď uvidíme, jakou podobu tomu dají. Slyšela jsem, že nyní by ta půjčka měla být už 4 miliardy a 800 milionů,“ dodává Janků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odbornice na dění v Egyptě Anna Janků a ekonom společnosti Patria Finance David Marek ve Světě o deváté

V islámu jsou úroky považovány za lichvu, která je naprosto nepřípustná. Dokonce patří mezi dva nejtěžší hříchy, potvrzuje Anna Janků.

„V islámu jsou dva nejtěžší hříchy a mezi ty spadá v první řadě úrok a druhý je cizoložství. V islámu úrok absolutně neexistuje. Každá banka má navíc duchovní poradní a bankéři se na ně obrací s tím, jestli je projekt v souladu s islámem, nebo ne,“ vysvětluje odbornice.

„Hypotéka, tak jak ji známe u nás, v Egyptě neexistuje. Jdete do banky, banka vybraný dům koupí a vy ho pak budete splácet jako nájem, dokud se nesplatí cena,“ uvádí příklad Janků.

Je možné, že návštěva Mezinárodního měnového fondu má také pomoci povzbudit západní investory k tomu, aby se do Egypta vrátili a zákládali tu stálé investice. Cestovní ruch se podle Anny Janků sice postupně zlepšuje, ale není základem egyptské ekonomiky.

„Cestovní ruch se zlepšuje, ale velmi, velmi pomalu. Ale to není základ egyptské ekonomiky, ano, byl to velký příspěvek, ale Egypt potřebuje investice, které budou stálé. Je spousta továren a hlavně soukromý sektor, které zavřely. Je potřeba, aby se jejich majitelé vrátili, aby investovali, aby lidé měli zaměstnání,“ popisuje odbornice.

Egypt je v rámci ekonomik Blízkého východu a Severní Afriky na 4. místě. Jeho nestabilita v oblasti ekonomiky by se mohla ale snadno přelít i do ostatních zemí v regionu, říká ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

„Podobně ekonomicky nestabilní je celá řada zemí tohoto regionu a zvýšení nestability by se samozřejmě odrazilo na ceně jednoho velmi důležitého produktu, a to na ceně ropy,“ vysvětluje ekonom.

Ondřej Černý, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme