Šéfka Mezinárodního měnového fondu: Epidemie koronaviru sníží růst čínské i světové ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) kvůli epidemii nového typu koronaviru snížil odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 5,6 z dosavadních šesti procent, s nimiž počítal ještě v lednu. V sobotním prohlášení to uvedla šéfka MMF Kristalina Georgievová. Letošnímu růstu globální ekonomiky epidemie ubere asi 0,1 procentního bodu. Růst by tak měl činit 3,2 procenta místo 3,3 procenta, jak fond předpokládal v lednové prognóze.

Rijád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané se chrání proti nákaze rouškami i maskami

Čínská ekonomika kvůli šíření koronaviru pravděpodobně zpomalí. | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Růst světové ekonomiky by měl navzdory zhoršení výhledu zrychlit oproti loňskému roku, kdy činil 2,9 procenta. „Nejistoty jsou tak velké, že neumožňují spolehlivou předpověď. Může nastat řada scénářů v závislosti na tom, jak rychle se virus dostane pod kontrolu a jak rychle se Čína a další dotčené ekonomiky vrátí k normálu,“ upozornila šéfka měnového fondu.

Mezinárodní měnový fond: Světová ekonomika letos poroste nejméně od globální finanční krize

Číst článek

Základní scénář, na kterém jsou nové odhady založeny, podle fondu předpokládá, že se uskuteční ohlášená opatření a že čínská ekonomika se ve druhém čtvrtletí vrátí k normálu. „Zabýváme se ale i horšími scénáři, ve kterých bude šíření viru pokračovat déle a globálněji a dopady na hospodářský růst budou mít delší trvání,“ uvedla Georgievová.

Šéfka MMF rovněž vyjádřila podporu lidem v Číně a v dalších zasažených zemích. „Čínské úřady pracují na minimalizaci negativního vlivu na ekonomiku pomocí krizových opatření, zajišťování likvidity, rozpočtových opatření a finanční podpory,“ uvedla.

Georgievová také upozornila, že podle názoru Světové zdravotnické organizace (WHO) lze pomocí důrazných a koordinovaných opatření dostat šíření nového koronaviru v Číně i ve světě pod kontrolu. Dodala, že globální spolupráce je v boji proti epidemii a jejím ekonomickým dopadům klíčová.

Kompenzace epidemie

Šéfka MMF v sobotu výhled představila centrálním bankéřům a ministrům financí skupiny největších ekonomik světa G20 na jejich zasedání v Rijádu. Japonský ministr financí Taró Aso uvedl, že na rizika spojená s koronavirem na zasedání poukazovaly téměř všechny členské země skupiny. Dodal, že podle jeho názoru by epidemie mohla mít „vážný vliv na světovou ekonomiku“. Vyzval rovněž, aby členské země G20 s dostatečným fiskálním prostorem podpořily globální ekonomiku zvýšením výdajů.

‚Neobjímáme se a nemůžu jim dát pusu.‘ Lékaři pečující o nakažené koronavirem popsali soukromí

Číst článek

Podle některých ekonomů by v prvním čtvrtletí mohl hospodářský růst v Číně zpomalit pod tři procenta z šesti procent v závěru loňského roku. Představitelé čínské centrální banky nicméně vyjádřili přesvědčení, že hospodářské dopady epidemie koronaviru budou omezené a že po jejím skončení se ekonomika rychle zotaví. Čína je druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy.

Čínská centrální banka podle svého viceguvernéra podnikne další kroky na podporu ekonomiky, včetně snížení finančních nákladů pro podniky. „Jsme schopni dopad epidemie kompenzovat,“ uvedl viceguvernér Liou Kuo-čchiang v rozhovoru se státním listem Financial News. Centrální banka už v posledních týdnech snížila několik klíčových úrokových sazeb a vyzvala komerční banky, aby poskytovaly levné půjčky a další úlevy podnikům, které byly epidemií koronaviru nejvíce zasaženy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme