Mezinárodní měnový fond půjčí Egyptu 300 miliard. Buďte trpěliví, žádá prezident uprostřed krize

Egypt se v pátek dočkal schválení půjčky od Mezinárodního měnového fondu. Země získá okamžitě několik miliard amerických dolarů. Dlouho projednávaná dohoda má vládě usnadnit hospodářské reformy. Nejlidnatější arabské zemi chybí hotovost v tvrdé měně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlapec a jeho otec přijeli na káhirské náměstí Tahrír s egyptskou vlajkou vyjádřit podporu prezidentu Abdalu Fattáhovi Sísímu

Chlapec a jeho otec přijeli na káhirské náměstí Tahrír s egyptskou vlajkou vyjádřit podporu prezidentu Abdalu Fattáhovi Sísímu | Zdroj: Reuters

„Teď okamžitě Egypt získává necelé tři miliardy amerických dolarů. Půjčka má v příštích třech letech být celkově 12 miliard dolarů (zhruba 300 miliard korun). Aktuální částka v podstatě pomůže navýšit devizový deficit Egypta a posílí pravděpodobně padající egyptskou libru,“ vysvětlil zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček.

„Každopádně půjčka je záchranná, je to takzvaný bailout. Další části jsou podmíněné uskutečněním hlubokých strukturálních ekonomických reforem. Ty mají vést ke zkrocení rozpočtového deficitu, který je v Egyptě ohromný, a ke stabilizaci veřejných financí,“ dodal.

V Egyptě se očekávají protivládní protesty. Výzvy kolují na sociálních sítích od září

Číst článek

Egypt před týdnem o 47,7 procenta devalvoval měnu a oznámil, že zavádí režim volně plovoucího kurzu. Měna se po počátečním poklesu ustálila mezi 16 a 17 egyptskými librami za americký dolar.

Egyptská libra byla od března pevně navázána na americkou měnu v kurzu 8,8 za dolar. Nedostatek dolarů v zemi ale v posledních měsících zvýšil tlak na oslabení měny.

Devalvace vyvolává růst cen a zvyšuje tlak na vládu prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Egyptská ekonomika se potýká s nejhorší hospodářskou krizí za několik desetiletí a prezident řekl, že z ní není jiné cesty, než že Egypťané vydrží reformy a budou trpěliví.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme