Mezinárodní měnový fond letos očekává zpomalení růstu světové ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) v pondělí zhoršil výhled světové ekonomiky, a to mimo jiné kvůli slabšímu růstu v eurozóně. Globální hospodářský růst letos podle nové prognózy fondu zpomalí na 3,5 procenta z loňských 3,7 procenta. V říjnu přitom MMF předpovídal, že tempo růstu letos zůstane na loňské úrovni. Odhad růstu světové ekonomiky pro příští rok fond snížil o 0,1 procentního bodu na 3,6 procenta.

Davos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová v Davosu

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová v Davosu | Foto: Arnd Wiegmann | Zdroj: Reuters

Za zhoršením výhledu podle MMF stojí mimo jiné zpomalování růstu ve druhé polovině loňského roku, které bylo patrné například v Německu a Itálii, zhoršující se nálada na finančních trzích a hospodářský útlum v Turecku. „Slabost ve druhé polovině roku 2018 se přenese do dalších čtvrtletí,“ uvedl MMF v pondělní zprávě.

Čínská ekonomika rostla v loňském roce nejpomaleji za 28 let. Letos sníží růst ještě víc

Číst článek

Za klíčové riziko pro vyhlídky světové ekonomiky považuje fond hrozbu eskalace obchodních sporů. MMF rovněž poukázal na stoupající úrokové sazby a varoval, že situaci by mohl zkomplikovat případný odchod Británie z Evropské unie bez dohody nebo překvapivě prudké zpomalení růstu čínské ekonomiky.

Fond v pondělí snížil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. V příštím roce v eurozóně nadále počítá s růstem v rozsahu 1,7 procenta. Loni ekonomika eurozóny podle fondu vzrostla o 1,8 procenta.

Eurozóna a USA

MMF zhoršil odhady letošního růstu pro Německo, Francii i Itálii, tedy pro tři největší ekonomiky eurozóny. Německý růst nyní odhaduje pouze na 1,3 procenta místo dříve předpokládaných 1,9 procenta. V příštím roce očekává oživení růstu největší evropské ekonomiky na 1,6 procenta.

Výhled pro Spojené státy, které jsou největší ekonomikou na světě, ponechal MMF beze změny. V letošním roce by tak měl růst americké ekonomiky činit 2,5 procenta a napřesrok 1,8 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme