Meziroční inflace v září citelně vzrostla

Zdražení pohonných hmot se podepsalo na zářijové inflaci. Oproti září loňského roku vzrostly spotřebitelské ceny o 2,2 procenta, což je o půl procentního bodu více než v srpnu. Ceny pohonných hmot stouply o více než 21 a půl procenta - to je nejvyšší meziroční růst za posledních pět let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceník benzinové čerpací stanice

Ceník benzinové čerpací stanice | Foto: Marián Vojtek

Podle Tomáše Pilaře ze společnosti Wood and Company je zřejmé, že inflace poroste i v příštím měsíci. "V říjnu očekáváme další nárůst inflace, zejména z důvodu výrazného zdražení plynu, a nepochybně analytici i centrální bankéři s napětím čekají, jak obchodníci promítnou rostoucí ceny pohonných hmot do koncových cen a jak upraví své ceny na začátku příštího roku. Od Nového roku je totiž nutno počítat ještě s dalším zdražením plynu a elektrické energie zhruba o deset procent."

Na druhou stranu už třetí měsíc v řadě klesají ceny potravin, za většinu z nich platíme méně než loni v září. Zlevnila mouka, vejce, vepřové maso nebo brambory, ale o 12 procent dražší než loni je například zelenina.

Lidí bez práce po prázdninách ubylo

Míra nezaměstnanosti se v září podle očekávání snížila na 8,8 procenta - ve srovnání se srpnem o jednu desetinu procenta. Práci v září podle Ministerstva práce a sociálních věcí hledalo přes 503 tisíc lidí. Situace na trhu práce se zlepšila i proti loňsku. Ve srovnání se zářím 2004 se počet uchazečů o práci snížil o téměř 27 tisíc.

Přetrvávají ale značné regionální rozdíly. Nejlépe se daří hledat práci tradičně v Praze a okolí, nejhůře na Mostecku, Karvinsku, Teplicku a Chomutovsku.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme