Meziroční růst cen výrobců zrychlil. U zemědělství je nejvyšší za posledních 30 let

Meziroční růst cen výrobců v dubnu dále zrychlil. V průmyslu se ceny zvýšily o 26,6 procenta po březnovém růstu o 24,7 procenta. V zemědělství zrychlil růst na 35,3 procenta z 27,2 procenta, a byl tak nejvyšší od začátku sledování v roce 1992.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Nejvyšší za posledních 30 let byl meziroční růst cen zemědělských výrobců (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve stavebnictví ceny stouply o 12,9 procenta z 12 procent. Ceny tržních služeb pro podniky byly v dubnu meziročně vyšší o 5,5 procenta, zatímco v březnu o 4,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Česku hrozí spirála chudoby. Vláda se k tomu musí postavit čelem, vybízejí ekonomky

Číst článek

V průmyslu zaznamenali statistici nejvýraznější zdražování v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu a páry vzrostly meziročně o více než polovinu, chemické látky a výrobky zdražily o 43,8 procenta, obecné kovy a kovodělné výrobky o 34,5 procenta a dřevo, papír a tisk téměř o třetinu.

Nejvyšší za posledních 30 let byl meziroční růst cen zemědělských výrobců. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o polovinu, v živočišné výrobě o 17,8 procenta. Ceny olejnin stouply meziročně skoro o dvě třetiny, obiloviny podražily o 51,2 procenta, ceny skotu stouply o téměř 26 procent. Brambory zdražily o 15,2 procenta, zelenina o 13,6 procenta. Ceny ovoce byly naopak nižší o 13,8 procenta.

Meziměsíční srovnání

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ meziročně zvýšily téměř o 13 procent. Materiály a výrobky spotřebovávaných ve stavebnictví zdražily meziročně o 25,2 procenta.

V oblasti tržních služeb pro podniky stouply ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 18,8 procenta. Skladovací a podpůrné služby v dopravě zdražily o 14,3 procenta a služby v oblasti zaměstnání o 13,3 procenta.

Ceny výrobců v dubnu rostly také v meziměsíčním srovnání. V průmyslu to bylo o 2,3 procenta, v zemědělství o osm procent, ve stavebnictví o 1,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti březnu o půl procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 15,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme