Meziroční růst průmyslové výroby činí 5,5 %

Průmyslová produkce České republiky vzrostla v letošním září ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o 3,7 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů růst činil 8,1 procenta. V letošním srpnu přitom meziroční růst byl 11,0 procenta. Jde o předběžné výsledky za průmyslové podnikatelské subjekty s 20 a více zaměstnanci. Od počátku roku se průmyslová produkce ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšila o 5,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak dále uvádí Český statistický úřad, tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách roku 1994 se letos v září meziročně zvýšily o 4,6 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byly vyšší o 9,2 procenta. Průměrná nominální mzda v průmyslu byla v září meziročně vyšší o 5,1 procenta, když činila 13.118 korun. Reálná mzda vzrostla o 1,0 procenta a produktivita práce o 4,7 procenta.

Průměrná nominální mzda v průmyslu byla v letošním lednu až září vyšší o 6,1 procenta než ve stejném období loňského roku a dosahovala 13.120 korun. Reálná mzda propočtená indexem spotřebitelských cen byla ve stejném porovnání vyšší o 2,2 procenta a produktivita práce vzrostla o 9,0 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách byly v kumulaci za leden až září letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loni vyšší o 8,3 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 8,8 procenta.

Září bylo jedenáctým měsícem nepřetržitého růstu produkce, tržeb a produktivity práce v průmyslu. Pokles počtu zaměstnanců se dále zpomalil.

K výraznému růstu průmyslové produkce a tržeb podle úřadu přispěla zejména výroba textilního a oděvního průmyslu a energetiky. Naopak pokračující pokles průmyslové produkce setrval v kožedělném, chemickém a farmaceutickém průmyslu.

Zpomalení poklesu počtu zaměstnanců z lednových 5,5 procenta na zářijových 1,0 procenta bylo ovlivněno vývojem ve zpracovatelském průmyslu. Zde se nejvíce zvýšil počet zaměstnanců v odvětví gumárenského a plastikářského průmyslu (o 4600 osob), ve výrobě elektrických a optických přístrojů (o 10.100 osob) a ve výrobě dopravních prostředků (o 3400 osob). Nejvyšší pokles zaměstnanosti byl v odvětvích dobývání nerostných surovin (o 5300 osob), chemickém a farmaceutickém průmyslu (o 3300 osobo) a v energetice (o 4800 osob).

I v září produktivita práce vzrostla rychleji než průměrná nominální mzda, informoval ČSÚ, podle kterého jednotkové mzdové náklady v devátém měsíci letošního roku poklesly o 2,7 procenta.

Počet zaměstnanců v letošním devátém měsíci se oproti stejnému měsíci loni snížil o 1,0 procenta, což znamená o 12.300 osob. Za leden až září 2000 se počet pracovníků meziročně snížil o 3,2 procenta, což představuje o 37.900 osob.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme