Mezivládní dohoda bez členství některých států EU povede k velkému omezení

Evropští politici se na summitu v Bruselu domluvili na nové reformní smlouvě, ve které se země eurozóny zavážou, že pro ně bude platit přísnější pravidla fiskální disciplíny a automatické sankce v případě nedodržení svých rozpočtů. K tomuto uskupení se budou moci přidat i další země, které nepoužívají euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti změnám základní smlouvy EU vystoupila Velká Británie, kterou na summitu zastupoval premiér David Cameron

Proti změnám základní smlouvy EU vystoupila Velká Británie, kterou na summitu zastupoval premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

„Snaha uzavřít smlouvu mezi všemi sedmadvaceti státy byla logická, ale postoj Velké Británie povede k tomu, že státy skutečně uzavřou nějakou novou mezivládní dohodu bez členství Velké Británie,“ říká vedoucí ústavu financí Mendlovy univerzity v Brně Lubor Lacina, který si dokáže představit, že by se nová pravidla týkala pouze některých států:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl vedoucí ústavu financí Mendlovy univerzity v Brně Lubor Lacina

„Je tam ale obrovské omezení. Na jedné straně bude po těchto zemí vyžadována fiskální disciplína, ale bez existence nebo zapojení všech zemí nebude možné výrazně navýšit například rozpočet Evropské unie a tímto prostřednictvím pomáhat zemím vyrovnat se se šoky, kterými jsou zasaženy.“

Na včerejším jednání summitu se také mluvilo o rychlejším zavedení Evropského stabilizačního mechanismu, a to už v roce 2012. Největší příspěvky má poskytnout Německo a Francie. Vytvoření celého mechanismu bude záviset na politické podpoře těchto zemí.

„Je těžké si ale představit, jak do tohoto mechanismu budou přispívat země, které už dneska mají obrovské problémy se stabilitou svých rozpočtů, jako jsou Španělsko, Řecko a Itálie,“ myslí si Lacina.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se zatím nepřidá k nové smlouvě na záchranu eura

Jednání v Bruselu sledoval celý svět, protože by mělo rozhodnout o budoucnosti eura a eurozóny. První reakce přicházejí z trhů, ukazuje se, že západoevropské akcie po jednání premiérů klesají.

„Tam bude určitě hrát rozhodnutí Británie, protože londýnská City, která vlastně byla tím klíčem toho negativního postoje Velké Británie, je významným finančním centrem. Na druhou stranu si myslím, že trhy jsou velmi racionální, protože ví, že nás ještě bude čekat dlouhá cesta od rozhodnutí postupovat tímto směrem a od toho, že se prokáže, že to státy, které se k podpisu nové smlouvy zapojí, skutečně myslí vážně,“ vysvětluje Lacina.

Základní smlouva o Evropské unii se prozatím měnit nebude. Proti se vyjádřila například Velká Británie. Česká republika se zatím také staví proti, i když kladný postoj do budoucna nevylučuje.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme