MF čeká na verdikt o tendru na ekologickou superzakázku

Poker - jak se vyjádřil ministr financí o takzvané superzakázce na odstraňování starých ekologických škod - pokračuje, i když není jasné, kdo všechno dostane šanci licitovat. Antimonopolní úřad totiž tendr pozastavil, a udržuje tak naději už dvakrát vyřazené skupiny PPF na návrat do užšího výběru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Připomeňme, že jako poptávková cena se uvádí 120 miliard korun, což by byla největší státní zakázky v historii. Reálně ovšem můžou zamýšlené práce stát až třikrát méně.

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zakázku pozastavil právě na žádost skupiny PPF. „Svou žádost odůvodnili tak, že mají obavy, pokud by ministerstvo financí dále pokračovalo v tomto tendru, tak jejich návrat zpátky by byl velmi problematický, skoro až nemožný,“ řekl Rádiu Česko předseda úřadu Petr Rafaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Rafaj a Tomáš Uvíra o tématu hovořili ve Světě o deváté Rádia Česko

„Předběžná opatření se vydávají proto, aby byla chráněna práva všech účastníků soutěží, všech soutěžitelů bez rozdílu. Skupina PPF nás o toto požádala, my jsme to prověřili z hlediska zákonnosti jejich požadavku, a toto předběžné opatření jsme vydali,“ doplnil.

Antimonopolní úřad už jednou PPF vrátil do hry o superzakázku, ministerstvo financí ho ale opět vyřadilo.

„My si myslíme, že i to první vyloučení bylo právně naprosto v pořádku,“ řekl Rádiu Česko vrchní ředitel skupiny správy a majetku ministerstva financí Tomáš Uvíra. „Přistupovali jsme k tomu z nějakého právního výkladu, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělal ten výklad trochu jiný, a my jsme tento jiný výklad respektovali. Nyní budeme čekat vyjádření ÚHOS k tomu druhému vyloučení.“

Uvíra přitom předpokládá, že ministerstvo financí bude i tentokrát definitivní výrok antimonopolního úřadu respektovat a odvolávat se nebude.

„Samozřejmě naším zájmem je, aby bylo (v soutěži ) co nejvíce uchazečů. Takže pokud úřad řekne, že to bylo v pořádku, budeme rádi a přivítáme dalšího účastníka v soutěži.“

Vlastní tendr nynější předběžné opatření ÚHOS podle jeho slov nijak neovlivní.

„Pro nás je důležité, kdy úřad rozhodne. Pokud bude postupovat jako v předchozím případě, to znamená, že mu to bude trvat 5 až 6 měsíců, tak já odhaduji – a je to můj soukromý odhad – že nejdříve budeme moci vyhlásit termín pro nabídky někdy v polovině příštího roku, možná až v druhé polovině příštího roku,“ konstatoval Tomáš Uvíra na Rádiu Česko.

Martin Křížek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme