MF chce od roku 2020 zavést automatické vyměření daně, stát by se soustředil na kontroly

Ministerstvo financí plánuje zavést takzvané samovyměření daně, tedy že plátci výše daně automaticky naskočí podle toho, co uvede do daňového přiznání. Stát by se pak zaměřil hlavně na kontroly. Změna by podle představ resortu mohla platit od roku 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová | Zdroj: ČTK

„Je to velmi významná změna, která se dotkne všech daní a zasáhne všechny oblasti správy daní,“ uvedla na dnešní tiskové konferenci náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Ministerstvo financí předpokládá, že novinka uvolní ruce úředníkům. Řada z těch, kteří se dnes zabývají administrativou, bude volná pro jinou práci. „Budou moci být přesunuti do kontrolní činnosti a bude moci být lépe zacílena daňová kontrola,“ doplnila Schillerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných změnách v placení daní mluvila redaktorka ČRo Jitka Hanžlová

Měl by se také změnit sankční systém. Odpadnout by například měla pokuta za opožděné podání přiznání nebo povinnost firem a lidí informovat o tom, že v daném období neměli daňovou povinnost.

Samovyměření však bude současně znamenat vyšší odpovědnost plátců za to, že jimi vyměřená daň je vypočtena správně.

Podobný systém už funguje například ve Švédsku. „Kde to dokonce dotáhli tak daleko, že dnes za vás berní řad vyplňuje daňové přiznání a vy ho pouze kontrolujete a schvalujete,“ poznamenal analytik společnosti Deloitte David Marek.

Podle něj je současný systém v Česku poměrně komplikovaný. „Pobírá velké množství energie na obou stranách,“ řekl.

Co se týká daní, plánuje ministerstvo i další změny. Od základu chce třeba změnit zákon o dani z příjmu. Chce zrušit většinu výjimek, zjednodušit systém a odstranit přebytečnou administrativu.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme