MF chystá kontrolu firem kvůli praní špinavých peněz

Ministerstvo financí chystá kontrolu stovek firem kvůli praní špinavých peněz. S odvoláním na informace z resortu o tom napsaly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kontrola by se podle informací listu týkala stovek směnáren, sázkových, ale také realitních kanceláří, leasingových společností nebo některých finančních zprostředkovatelů. Zaměřit by se mohlo i na menší banky pro soukromou klientelu.

Podle informací ministerstva vnitra loni vznikly škody z hospodářské trestné činnosti za 15 miliard. Kontroloři chtějí prohlížet dokumentaci finanční instituce či firmy třeba i deset let dozadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

MF chystá kontrolu firem kvůli praní špinavých peněz. Hostem Rádia Česko byl Jiří Tvrdý, zástupce ředitele vedoucího finančně-analytického útvaru MF.

„Jsme vybaveni poměrně širokými pravomocemi na základě zákona proti praní špinavých peněz proti prošetřování takzvaných podezřelých obchodů, které nám nejen banky, ale i další instituce hlásí,“ uvedl na Rádiu česko Jiří Tvrdý, zástupce ředitele vedoucího finančně-analytického útvaru MF.

„My potom prověřujeme, zda je transakce legální nebo naznačuje souvislost s trestnou činností. V tom případě předáme informaci orgánům činným v trestním řízení,“ dodal.

Časté hotovostní vklady a výběry u bank v desítkách milionů jsou podle něj určité signály podezřelosti transakce. „Toto právě banky například vyhodnocují samy. Mají nastavenou takovou politiku, které se říká – poznej svého klienta. Čili měly by znát, co klient ve skutečnosti dělá, zda jsou pro něj transakce obvyklé. V případě podezření předají informace nám k dalšímu šetření,“ uvedl.

MF má zatím pět kontrolorů pro terénní práci. Celý útvar pak čítá asi třicet lidí. Podle Tvrdého se větší část útvaru zabývá analýzou oznámených podezřelých obchodů.

„U povinných subjektů, jako jsou například banky, dosud prováděla a provádí ČNB i přímo v těch institucích. My jsme na to lidi neměli. Od reorganizace na začátku roku ale máme zřízenou kontrolní skupinu a chceme rozjet kontroly na místě u subjektů, které nekontroluje ČNB,“ řekl.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme