MF navrhuje nevyplatit vedení ČEZ odměny, bylo by to poprvé od roku 2001

Ministerstvo financí, přes něž stát vlastní majoritní podíl v energetické společnosti ČEZ, navrhuje na páteční valné hromadě společnosti nevyplatit členům představenstva a dozorčí radě firmy odměny. Loni klesl skupině ČEZ zisk meziročně o 36 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podání protinávrhu, který se objevil na webové pozvánce na valnou hromadu, potvrdil Petr Blažek z ministerstva financí. Tantiémy by tak nebyly vyplaceny poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům.

V minulých dvou letech bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Stejnou částku navrhuje představenstvo k odsouhlasení i tentokrát.

„Logika je zřejmá, firmě klesá ziskovost, musí poměrně razantně šetřit v nákladech. Myslíme si, že v takovéto situaci je adekvátní, aby podíly zisku nebyly vypláceny,“ řekl Blažek, který na ministerstvu působí jako ředitel odboru strategických majetkových účastí. Stát drží ve společnosti zhruba 70 procent akcií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení ČEZ možná nedostane odměny. Mluvili o tom předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes a energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr

Představenstvo ČEZ v květnu oznámilo, že valné hromadě navrhuje dividendu za loňský rok 40 korun na akcii před zdaněním, což je stejně jako loni a předloni.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž tehdy uvedl, že bude mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 miliardy korun, z čehož na český stát jako na majoritního akcionáře připadne asi 15 miliard.

Dividendu ve výši 40 korun navrhuje v protinávrhu i ministerstvo financí, jde jen o to, jak velká část se rozdělí z nerozděleného zisku minulých let. Zatímco ČEZ navrhuje z něj rozdělit asi 635 milionů, ministerstvo financí asi 609,5 milionu. Rozdíl činí právě tantiémy.

Představenstvo ČEZ ve svém stanovisku k návrhu ministerstva uvedlo, že vzalo protinávrh na vědomí.

"Pro vedení ČEZ je to demotivující"

Předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes sice pro Český rozhlas připustil, že šetřit je potřeba, tantiémy ale podle něj měly být pouze sníženy. Za nepříznivých celoevropských podmínek prý společnost odvedla velký kus práce.

„Možná že takové úplné přerušení určitých odměn je pro vedení ČEZ, pro představenstvo, trošku demotivující,“ dodal s tím, že ve srovnání s jinými elektrárenskými podniky v Evropě si ČEZ vede velmi dobře.

Energetický analytik J&T Banky a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr si myslí, že pokud by v dozorčí radě společnosti zasedali samí skuteční odborníci, orgán by pracoval podstatně lépe.

„Z celkových odměn, které dozorčí rada za svou činnost získává, představují tantiémy jen zhruba polovinu částky. To znamená, že členové dozorčí rady rozhodně nezůstávají s nulovou odměnou. A i bez těchto tantiém jsou ty odměny dostatečně vysoké,“ upozornil.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme