MF oznámí, kdy si lidé budou moci koupit nové státní dluhopisy

Stát letos opět nabídne lidem spořicí dluhopisy. Ministerstvo financí přichází i s novinkou, takzvanými protiinflačními dluhopisy. Kdy a kde si je lidé budou moci koupit, oznámí resort dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo financí by rádo zopakovalo loňský úspěch, kdy se po státních obligacích jen zaprášilo. Celkem nabídne dluhopisy za 10 až 20 miliard korun, záležet bude na zájmu veřejnosti.

Splatnost dluhopisů by měla být sedm až osm let s tím, že novinkou je u nich roční úročení podle aktuální míry inflace. Reálné zhodnocení bude tedy nulové. Stát jen bude garantovat, že úspory lidí nebudou znehodnoceny vysokým růstem cen. Resort financí také lidem nabídne stejné tři typy dluhopisů jako loni na podzim.

Odborníci považují dluhopisy za bezpečnou investici. "Jednak má Česká republika vysoký rating, jednak v Evropě patříme mezi země, které mají nejnižší státní dluh. Podíváme-li se na běžné hospodaření států, tak i když pořád mluvíme o deficitu, patříme mezi třetinu nejlépe hospodařících zemí Evropské unie," vysvětluje ekonom ČSOB Petr Dufek.

Dluhopisy mají navíc příznivou likviditu. Pokud by se investorovi zdál výnos příliš nízký, nebo by potřeboval peníze rychle použít, vždy existuje možnost odprodat dluhopisy zpátky České republice.

Tomáš Medek, bre, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme