MF předpovídá horší vývoj ekonomiky. Příští rok poroste jen o 0,7 procenta

Ministerstvo financí zhoršilo odhad vývoje tuzemské ekonomiky v letošním i příštím roce. HDP by mělo do konce roku klesnout o jedno procento, ještě v létě se čekal pád jen o půl procenta. Příští rok ekonomika poroste o 0,7 procenta, namísto o celé procento.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Podle indexu nákupních manažerů, což je významný ukazatel budoucího vývoje ve velice krátkém horizontu, se podmínky ve zpracovatelském sektoru v říjnu ještě více zhoršily.

Index klesl na nejnižší hodnotu od srpna 2009. Je na úrovni 47,2 bodu. Přitom cokoli, co je pod padesáti body, znamená pokles aktivity. A pod touto hranicí je index už sedm měsíců.

Výroba v reakci na prudký pokles objemu nových zakázek oslabila už třetí měsíc za sebou. Firmy omezily nákup surovin nejrychleji za poslední tři roky a propouštěly. Kromě toho exportní zakázky klesají nepřetržitě od listopadu 2011.

Podle ministerstva financí by mělo letos HDP klesnout o jedno procento a příští rok růst o sedm desetin. Je to zhoršení prognózy, protože ještě v červenci se ministerstvo domnívalo, že letos klesne výkonnost ekonomiky o půl procenta a příští rok stoupne o procento.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu ekonomiky mluvili na Rádiu Česko makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Ungermann a hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

„Ta čísla se zhoršují, ale nijak dramaticky. Analytici nepředpokládají recesi. Některé výběry daní se mírně vylepšují, například se zlepšuje výběr DPH, trochu se zhoršuje výběr pojistného,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek.

I když ministerstvo při aktuálním výpočtu vycházelo z toho, že vzroste daň z přidané hodnoty, snížilo odhad příjmů státního rozpočtu v příštím roce o 4 až 5 miliard korun.

Podle makroekonoma Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Ungermanna by stačilo, kdyby vláda řádně vybírala DPH, i bez navyšování sazeb:

„Při lepší daňové disciplíně a při tom, že začnete skutečně důsledně kontrolovat výběr DPH, tak vyberete o 20 až 40 miliard víc. A to by byla velká vzpruha pro státní rozpočet.“

„Samotná analýza ministerstva financí ukázala, že kdyby byly zrušeny různé výjimky, tak by se zvýšily příjmy z DPH o 120 miliard korun.“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Pokud by se vláda rozhodla pustit více peněz do ekonomiky, měla by je podle Navrátila nasměrovat do stavebnictví.

Odhady ministerstva financí:
HDP: letos - 1 %, příští rok 0,7 %.
Průměrná míra inflace:letos 3,3 %, příští rok 2,1 %.
Spotřeba domácností: letos - 3 %, příští rok - 0,5 %.
Nezaměstnanost: letos 6,9 %, příští rok 7,3 %.

„Pokud by se podpořilo stavebnictví, které je v obrovské recesi, tak by to mělo velmi rychlý dopad na růst ekonomiky a zaměstnanosti. Nicméně ten efekt by byl krátkodobý. Větší šanci dávám spíše podpoře ekonomiky pro krátkodobé výsledky než nějaký dlouhodobý růstový potenciál.“

Ministerstvo také odhaduje, že letos klesne spotřeba domácností o 3 procenta. A to je hodně. Zvlášť když čeká růst inflace o 3,3 procenta.

„Jestliže zaškrcujete spotřebu, tak dostáváte ekonomiku do zpětného chodu. Máte menší HDP, menší výběr daní, škrtáte, znovu máte nižší výběr daní, HDP. To není cesta, jak z toho ven,“ říká Ungermann.

V roce 2014 počítá MF s růstem HDP o 1,9 procenta a v roce 2015 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta.

Jitka Hanžlová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme