MF předvídá stagnaci ekonomiky, letos proto úpravu DPH nenavrhne

Ekonomika bude letos stagnovat. Počítá s tím lednová prognóza ekonomického vývoje, kterou v úterý zveřejní ministerstvo financí. Miroslav Kalousek kvůli tomu prý rozpočet měnit nebude, vláda nicméně bude muset najít úspory ve výši 20 miliard korun. Ministr financí to řekl v televizi Prima Family.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek ministr financí

Miroslav Kalousek ministr financí | Foto: Filip Jandourek

„Zdá se, že ta lednová prognóza bude předvídat na rok 2012 takzvanou kladnou nulu, to znamená pár desetinek nad nulou," uvedl Kalousek.

Podle Kalouska to proto znamená, že ani opatření pro rok 2012 nebudou muset být dramaticky velká. „Já tedy nenavrhnu úpravu DPH během roku 2012,“ dodal.

Vláda prý ale bude muset škrtat: „Bude to něco přes 20 miliard, které budeme muset uspořit. Nicméně to je agenda, se kterou si vláda poradí sama a nebude muset ani žádat o novelu zákona o státním rozpočtu. Samozřejmě s tím parlament seznámím.“

Plnění státního rozpočtu

Ministerstvo financí ve středu zveřejní údaje o plnění státního rozpočtu ke konci ledna. Vloni dosáhl schodek skoro 143 miliard korun. Bylo to zhruba o osm miliard více, než se původně plánovalo.

Podle šéfa opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky se vládě ani letos nepodaří dodržet plánovaný deficit, protože má problém s čerpáním peněz z evropských operačních programů.

„Letos má pan ministr v rozpočtu, že se vyčerpá 100 miliard korun z Evropské unie. To si myslím, že je absolutní fantasmagorie. Když se podíváme na zprávy, které přicházejí z rezortů, na to, že stále 4 velké operační programy jsou v tuto chvíli pozastaveny, tak tam si myslím, že bude dodatečný problém, který si vláda vytváří tím, že nevěnuje této oblasti dostatečnou pozornost,“ říká Sobotka a pokračuje:

„Nechává to na jednotlivých ministrech a řada jednotlivých ministrů jsou skutečně velmi schopní – tak, jak nám to předvádí pan ministr Dobeš na ministerstvu školství.“

Půjčka MMF nemusí hradit řecký dluh

Daňový poplatník z Česka se podle Kalouska nemusí obávat, že by nakonec musel doplácet na řeckou rozmařilost. Jediné riziko, které český stát v případě půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši asi 38 miliard korun ponese, bude úrok z půjčky ve výši asi 200 miliónů ročně. Podle ministra financí ale zatím ani není jisté, že samotná půjčka poputuje na úhradu řeckých dluhů:

„Český daňový poplatník ponese pouze rozdíl mezi úrokovou mírou Mezinárodního měnového fondu a úroky na kapitálových trzích. K tomu chci ještě zdůraznit, že my nepůjčeme eurozóně. Mezinárodní měnový fond může půjčku použít za jakýmkoli jiným účelem, ten operuje po celém světě.“

Radiožurnál, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme