MF: Stát zaplatil za přechod k tržní ekonomice 600 miliard

Za přechod k tržní ekonomice zaplatil náš stát v letech 1990 až 2004 více než 600 miliard korun. Vyplývá to ze studie, kterou zpracovalo ministerstvo financí. Tato částka byla věnována hlavně na záchranu bank a podniků, ale také na finanční pomoc krajům a obcím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Celkové náklady přeměny českého hospodářství z centrálně řízeného na tržní ekonomiku jsou jedním z prvních výstupů studie, na které ministerstvo financí stále pracuje, oznámil ministr financí Bohuslav Sobotka při setkání s podnikateli pořádaném Kanadskou hospodářskou komorou.

"Jedná se o prostředky, které byly určeny například pro privatizaci bank nebo podniků, jsou tam započítány i náklady, které měl Fond národního majetku nebo Česká konsolidační agentura v těchto letech. Jako konkrétní příklady se dají uvést náklady na restrukturalizaci nebo na řešení problematiky společnosti Aero Vodochody," upřesnil mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Přeměna ekonomiky byla podle ministerstva financí nákladná i pro samotný veřejný sektor. Stát musel vynaložit další desítky miliard korun do rozpočtů obcí a krajů, výdaje prý byly i v rámci samotného státního rozpočtu.

Analytik společnosti Patria Online David Marek sice považuje náklady ve výši 600 miliard korun za vysoké, zároveň ale připomíná, že právě díky nim byl propad české ekonomiky během transformace podstatně mírnější než v okolních zemích.

"Měkké úvěrování, které bankovní sektor poskytoval, brzdilo počáteční propad české ekonomiky. Pokud by banky byly privatizovány dříve, zřejmě by nenahromadily tolik špatných úvěrů, na druhou stranu by řada firem zkrachovala podstatně dříve," podotkl analytik.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme