MF zveřejní celkový objem objednávek spořicích dluhopisů, stát chtěl získat zhruba 20 miliard

Ministerstvo financí dnes oznámí, jaký byl zájem o spořicí státní dluhopisy v rámci jarní emise. MF je vydalo počtvrté v řadě. Stát si tím od občanů chtěl půjčit 10 až 20 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů

Ministr financí Miroslav Kalousek představil podzimní emisi spořicích státních dluhopisů | Zdroj: ČTK

Podle ekonomů je reálné, že stát díky této jarní emisi dluhopisů plánovanou částku získá. V pátek minulý týden si lidé objednali dluhopisy za více než 18 miliard. A to byl údaj z poledne. Podle odborníků se mohla částka během odpoledních hodin ještě o něco zvýšit.

Ministerstvo financí zahájilo upisovací období minulý týden v pondělí a lidé si mohli dluhopisy objednávat do konce května. Tento termín ale nebyl pevný, v případě většího zájmu mohl resort tuto dobu zkrátit. A to se nakonec stalo. Posledním dnem pro objednávku dluhopisů se stal minulý pátek.

Pokud si někdo v pátek objednal dluhopisy, musí je zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. V případě pátku, který byl posledním dnem pro objednávku, musí být připsány na účet distributora do 24. května. To znamená na účet vybrané banky, kde si zájemce dluhopis objednal.

Státní dluhopisy znamenají pro občany hlavně bezpečně uložené peníze, to potvrzuje většina odborníků. Podle analytiků jsou navíc úroky přizpůsobeny některým bankovním produktům.

Ministerstvo financí vydalo spořicí státní dluhopisy pro občany už počtvrté. Poprvé na podzim roku 2011. Teď jsou v oběhu dluhopisy za více než 56 miliard korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme