Valná hromada společnosti ČEZ zamítla všechny návrhy minoritních akcionářů kolem Šnobra, schůzi opustili

Páteční valná hromada energetické společnosti ČEZ zamítla všechny návrhy minoritních akcionářů kolem Michala Šnobra, kteří ji iniciovali. Kromě procesních bodů byl přijat pouze protinávrh vedení firmy, týkající se povinnosti předkládat valné hromadě návrh koncepce podnikatelské činnosti společnosti jednou za čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Dosud časové určení chybělo, akcionáři kolem Šnobra navrhovali dvouletý interval. Šnobr a spol. podali hned v úvodu páteční valné hromady energetické společnosti protest proti programu jednání a valnou hromadu záhy opustili.

Šnobr ve svém vystoupení uvedl, že jako kvalifikovaní akcionáři požádali soud, aby je pověřil svolat ji v rozsahu, jak chtěli. Kritizoval mimo jiné to, že ČEZ na pořad jednání nezařadil diskusi o případném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady, která firmě patří. ČEZ v pátek zopakoval, že přijal na pořad valné hromady všechny body, které právně mohl.

Jednání valné hromady nakonec trvalo i s přestávkami zhruba čtyři hodiny. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží asi 70 procent akcií firmy.

Životnost jaderných elektráren prodlužují i ostatní země EU, říká minoritní akcionář ČEZ Šnobr

Číst článek

Šnobr také vyzval generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, aby se do pondělí distancoval od svých slov, že páteční valná hromada je nadbytečná. Pokud tak neučiní, vyzve dozorčí radu společnosti, aby přezkoumala Benešovu kompetenci vést firmu.

Na pondělní odpoledne chystají minoritní akcionáři kolem ekonoma a poradce investiční skupiny J&T Šnobra tiskovou konferenci, kde chtějí představit další postup.

Valná hromada ČEZ se v pátek poprvé koná na popud minoritního akcionáře. Iniciovali ji právě menšinoví vlastníci sdružení kolem Šnobra. Tématem jednání, které začalo v 11.00, je mimo jiné strategie firmy nebo opční program, který mohou manažeři ČEZ využít na nákup akcií společnosti. V obou záležitostech navrhují minoritní akcionáři změnu stanov společnosti.

Některé další navrhované body týkající se opčního programu firma na pořad jednání akcionářů nezařadila. Podle Šnobra vedení ČEZ nezařazením části požadavků minoritních akcionářů program valné hromady znepřehlednilo a zůstalo z něj torzo.

Valná hromada pokračuje

„Program valné hromady byl změněn do té míry, že v podstatě kromě návrhu na odvolání a volbu členů dozorčí rady není na této valné hromadě o čem jednat,“ řekl při odchodu z jednání Šnobr.

ČEZ nepřišel na to, kdo vynesl důvěrný materiál o obchodu v Bulharsku. Zjistit se to snaží i policie

Číst článek

Program valné hromady byl podle něj změněn zcela nezákonně. „Je zcela nepřijatelné, aby se představenstvo ČEZ pasovalo do role arbitra, který rozhoduje o programu valné hromady, o který žádají akcionáři,“ zdůraznil.

Valná hromada i po odchodu lidí kolem Šnobra pokračuje, dotazy kladou další minoritní akcionáři. Díky účasti zástupců ministerstva financí, prostřednictvím kterého vlastní stát 70 procent akcií firmy, je hromada nadále usnášeníschopná.

Česká pobočka ekologické organizace Greenpeace zveřejnila před páteční valnou hromadou ČEZ studii, podle které dvě z pěti energetických firem, které nejvíce znečišťují ovzduší nad Evropou, jsou české. Na druhé příčce žebříčku ve studii se umístil Energetický průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a na čtvrté ČEZ.

Greenpeace následně uspořádala happening před budovou v Praze na Pankráci, kde se akcionáři ČEZ sešli. Zhruba šest aktivistů z Greenpeace příchozím rozdávalo letáky, ve kterých je upozorňovali, že podnikání firmy negativně působí na životní prostředí a na zdraví lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme