Michl: Navrhovaná reforma penzí nebude mít dlouhou životnost

Celý plán důchodové reformy ekonomických ministrů může ztroskotat na nezájmu mladých lidí dobrovolně si spořit tak, jak jim to chce umožnit stát. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl analytik Raiffeisen banky a spolupracovník Národní ekonomické rady vlády Aleš Michl s tím, že reformě v této podobě nepředpovídá dlouhou životnost ani z hlediska stability názorů politiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

„Myslím si, že tato reforma neprojde, neměla by dlouhou životnost, myslím si, že se půjde jinou cestou,“ odhaduje Michl.

Lepší cesta by podle něj byla nejít přes zvýšení daní, ale naopak přes snížení výdajů vyškrtnutím všech výjimek ze zákona. Ty ocenil Michl na 120 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Michl o alternativě navrhované důchodové reformy ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Michl zároveň upozornil, že u spoření do dluhopisových fondů by mohlo dojít dokonce ke ztrátě vložených peněz. „Když si začnete spořit s fondem, který investuje jen do státních dluhopisů, spoléháte na státní důchod a pak ještě na fond, který drží státní dluhopisy. Vaše riziko je pořád bankrot státu. Nejen, že si nerozkládáte riziko, ale ani moc nevyděláte. V příštích deseti dvaceti letech netrumfnete inflaci,“ podotkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Michl o riziku spojeném s investováním do dluhopisových penzijních fondů ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Lidé mladší pětatřiceti let mají podle plánů důchodové reformy dostat možnost od roku 2013 dobrovolně převést tři procenta ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Budou ale muset přidat další dvě procenta ze svého. Vláda chce také zvýšit DPH na 20 procent, aby se vyrovnal propad státního sociálního účtu.

Štěpánka Čechová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme