Michl: Stát má na reformy ušetřit. Třeba na veřejných zakázkách

„Vláda by neměla zvyšovat daně a na reformy by si měla ušetřit,“ říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Reaguje tak na nejnovější rozhodnutí vlády o jednotné sazbě DPH ve výši 17,5 procent. V médiích se objevují nové propočty toho, jak dopadnou změny v sazbách na spotřebitele i na výrobce. Někteří podnikatelé vítají, že sjednocená DPH bude nižší než dvacetiprocentní, jak původně vláda zamýšlela. Jiní si ale zároveň stěžují, že náhlá změna názoru kabinetu vytváří nejistotu v ekonomice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Analytik Aleš Michl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Analytik Aleš Michl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mluví v této souvislosti o ‚absolutní nekompetentnosti vládní koalice‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sjednocení DPH mluvil na Radiožurnálu analytik Raiffeisenbank Aleš Michl

„Vadí mi to, že když se podívám nalevo i napravo, naše problémy se řeší zvyšováním daní,“ říká analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Na druhé straně například Svaz průmyslu a dopravy nebo Hospodářská komora v zásadě vítají, že by měla být jednotná DPH ve výši 17,5 procenta.

„Jednotná DPH jsou jasné podmínky pro všechny. Čili nebude se spekulovat, jaké položky mají být v nižší sazbě, je to jednoduché účetnictví, jasné, dané. Proti jednotné DPH nemám vůbec nic, myslím si ale, že by měla být ve výši maximálně šestnácti procent. Tak, aby se celkově daňové sazby nezvyšovaly,“ pokračuje Michl.

Michl připouští, že by pak byla suma peněz, které by stát na dani vybral, stejné, jako doposud:

„Jsem přesvědčen o tom, že stát má najít ve svých úsporách peníze na to, aby řešil problémy, aby reformoval. Peníze by měl stát ušetřit třeba na veřejných zakázkách nebo na svém provozu a měl by si vydělat na to, aby dělal reformy.“

Motivace k úsporám

Michl přirovnává stát k soukromým firmám: „Řada firem nyní nemůže zdražit své výrobky, ale musí najít úspory u sebe a pak se třeba může změnit a zlepšit.“

Podle některých kritiků vláda stále dluží vysvětlení toho, proč spojuje penzijní reformu se změnami DPH.

„Já to beru tak, že vláda nemá motivaci nebo vůli k šetření a tak zvyšuje daně. Já jsem očekával, že se začne více šetřit, vydělá se na reformy a pak se reformy udělají. Já bych to se zvyšováním daně nespojoval, ale beru to od vlády jako druhé nejlepší řešení,“ dodává Aleš Michl.

Michl připomíná například veřejné zakázky, z nichž třetina nejde přes veřejnou soutěž. Ušetřilo by se také proškrtáním daňových výjimek.

Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme