Microsoft kupuje společnost Skype. Za 8,5 miliardy dolarů

Populární provozovatel bezplatného telefonování po internetu firma Skype mění majitele. Kupuje ji americký softwarový gigant Microsoft, který tak udělal největší obchod ve své historii. Za Skype zaplatí 8,5 miliardy dolarů, tedy víc než 140 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Skype mění majitele, kupuje ji Microsoft

Společnost Skype mění majitele, kupuje ji Microsoft | Zdroj: Reuters

Skype přitom není v zisku, drtivá většina uživatelů ho používá k telefonování zadarmo a za využití této služby tak vůbec nic neplatí. Jen velmi málo zákazníků platí Skypu za videopřenosy hovorů. Přesto se cena společnosti od prvního prodeje v roce 2005, kdy ji koupila eBay za 2,5 miliardy dolarů, výrazně zvýšila.

Podle počítačového analytika Petra Koubského kupuje Microsoft Skype „za strašnou spoustu peněz“. „Microsoft málokdy platí někomu nepřiměřené peníze, na to jsou chytří dost, na tom právě vydělali své peníze, ale tentokrát to opravdu nepřiměřená částka je,“ myslí si Koubský „Je to neúměrně mnoho, vůči tomu co Skype může vydělat,“ dodává.

Krok microsoftu souvisí se dvěma věcmi, domnívá se internetový publicista a spolumajitel firmy NextBig Miloš Čermák. "Tou první je, že roste popularita – dnes má Skype téměř 700 milionů registrovaných uživatelů. Druhým důvodem je to, že dnes se zdá být výhodné investovat do technologii umožňující telefonování přes internet. Žijeme v nějaké druhé webové nebo internetové bublině a zájem investorů je podobně jako v druhé polovině 90. let velký,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Microsoft je na prahu dohody o koupi Skype. Otázky pro publicistu Miloše Čermáka a šéfredaktora Root.cz Petra Krčmáře.

Podle Petra Krčmáře, šéfredaktora serveru root.cz., se tato akvizice dotkne také mobilních operátorů. „V tuto chvíli se nám do mobilních telefonů dostávají různé služby pro telefonování přes internet od různých společností. A Microsoft má k dispozici nový operační systém, ve kterém zatím nic podobného není. A je pravděpodobné, že akvizice Skypu směřuje právě k tomu, aby také uživatelé Windows na mobilních telefonech měli k dispozici nějakou hlasovou službu,“ uvedl.

Krčmář také připomněl, že už dlouho se mluví o tom, že by mobilní operátoři měli podporovat IP telefony, tedy telefonování přes internet ve svých sítích. „Oni se tomu brání, ale ten tlak existuje jak ze strany uživatelů, tak i ze strany společností a je pravděpodobné, že Microsoft bude další firmou, která na to bude tlačit,“ dodal Krčmář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozadí obchodu se ve večerních Ozvěnách dne Radiožurnálu pokusil odkrýt počítačový analytik Petr Koubský

„Zajímavé v této souvislosti je, že Microsoft nedávno uzavřel strategickou alianci se společností Nokia, kde přebírá úlohu jediného softwarového dodavatele pro telefony Nokie,“ připomněl Koubský. „Dovedu si představit takovou kombinaci, že telefony Nokie budou schopny pracovat jak v internetové síti pomocí technologie Skype, tak v té klasické mobilní. To mi připadá jako nejpravděpodobnější vysvětlení pozadí této transakce,“ dodal.

Také podle Čermáka je budoucnost IP telefonie velká. „Je to něco, kde majitel nemůže jaksi prohrát. Otázkou je, jestli se mu to čistě finančně vyplatí, jak se bude trh vyvíjet, jestli je to opravdu bublina, která někdy praskne, nebo jde o zdravý růst, který bude pokračovat. Ale investoři i ti, kteří ten obchod promýšleli, jsou spíš optimisté,“ uvedl.

Devízou Skypu bylo doposud bezplatné používání základních služeb IP telefonie. „Nemyslím si, že Microsoft udělá tak velkou chybu a chyba by to byla, aby základní služby Skype zpoplatnil. Tím by celý systém zabil a zničil,“ uzavřel Koubský.

Ondřej Černý, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Michal Šenk, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme