Microsoft se konečně podřídí antimonopolnímu rozhodnutí EK

Microsoft se podřídí antimonopolním požadavkům Evropské komise. Po letech soudních pří a tahanic americký softwarový gigant vyhoví nařízení Bruselu z roku 2004, za které dostala pokutu skoro půl miliardy eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft Windows 2000

Microsoft Windows 2000 | Foto: Jan Rosenauer

Spory Microsoftu s Evropskou komisí se táhnou od konce 90. let. První formální obvinění z nekalých praktik si v Bruselu americký gigant vyslechl v roce 2000.

Po několika peripetiích pak dostal v roce 2004 pokutu 497 milionů eur a za neochotu spolupracovat loni další pokutu více než 280 milionů eur.

Nyní Microsoft souhlasí s tím, že zpřístupní výrobcům počítačových programů takzvaný zdrojový kód. Tedy informace nezbytné k tomu, aby mohli vytvářet programy schopné pracovat v operačním systému Windows.

Jak oznámila komisařka pro hospodářskou soutěž Nelie Kroesová, Microsoft současně sníží licenční poplatky za technické informace. Ty byly podle komise nepřiměřeně vysoké. Brusel si nicméně nechává otevřenou možnost, že společnost ještě bude pokutovat za jeho otálení v posledním roce.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme