Microsoft se vyhnul další pokutě od Evropské komise

Počítačová firma Microsoft unikne pokutě Evropské komise. Unijní exekutiva přijala nabídku americké firmy, že umožní uživatelům systému Windows nastavit si libovolný internetový prohlížeč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft

Microsoft | Foto: Marián Vojtek

Evropská komise hrozila Microsoftu pokutou za to, že spolu s operačním systémem dodává i prohlížeč Internet Explorer, a většina zákazníků tak nesáhne po produktech jiných firem. Tím podle Komise získala firma konkurenční výhodu a omezovala hospodářskou soutěž.

Microsoft se zavázal, že po dobu 5 let si budou moci uživatelé operačních systémů Windows novějších generací instalovat menu s nabídkou konkurenčních internetových prohlížečů. Netýká se to uživatelů na celém světě, ale jen v zemích Evropského hospodářského prostoru.

Jiný prohlížeč než Internet Explorer si budou moci také nastavit jako výchozí a ten dodaný Microsoftem zcela vypnout.

Firma tak rozptýlila obavy Evropské komise z možnosti narušení konkurenčního prostředí, protože 90 procent počítačů pracuje právě se systémem Windows.

Microsoftu hrozila za omezování hospodářské soutěže vysoká hrozila. Kvůli porušování antimonopolních pravidel už v minulosti zaplatil pokuty přes 1 a půl miliardy eur, tedy více než 40 miliard korun.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme