Míl pro Radiožurnál: Přípravy na přijetí eura by měla zahájit už Fischerova vláda

Jednou z priorit úřednického kabinetu Jana Fischera by měly být přípravy na přijetí eura. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Konkrétní datum přijetí společné měny by pak podle něho měla oznámit politická vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl

"Tato překlenovací vláda má jako úřednická vláda prostor a i povinnost podle mě připravit harmonogram a navrhnout a začít realizovat reálné kroky, které umožní přijmutí eura. To je určitě věc, ke které by si měla vytvořit sama o sobě určitý mandát a měla by začít konat," uvedl Míl.

Zároveň dodal, že nejbližší možný termín přijetí eura je rok 2013. Pokud se budou přípravy na přijetí eura dál odkládat, vstoupí Česko podle Míla do eurozóny jako jedna z posledních zemí.

Jedním z úkolů Fischerova kabinetu bude také příprava rozpočtu na příští rok. Ten letošní by měl podle nejčernějších odhadů skončit se schodkem přes 200 miliard korun. Prezident Svazu průmyslu a dopravy v této souvislosti varoval, že podobný schodek by se v dalších letech neměl opakovat a příští vlády by měly výrazně šetřit.

"Jednorázově se dá přežít všechno, pokud se v roce 2010 nebude tento schodek opakovat. Ale bohužel návrhy, které jsou předkládány některými politiky, vedou k tomu, že tento schodek by se stal schodkem běžným a že bychom si na něj velice rychle zvykli. A my jsme si zvykli žít na dluh v době, kdy jsme měli růst HDP nějakých pět šest sedm procent, což je naprosto nemyslitelná chyba a dneska na ní doplácíme," podotkl Míl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s hlavním aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.30 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po Stalo se dnes ve 21.30 hodin. Helena Šulcová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme