Míla nahradí v představenstvu ČEZ šéf Temelína Vágner

Dozorčí rada elektrárenské společnosti ČEZ na svém mimořádném zasedání doplnila do představenstva firmy namísto odvolaného ředitele Jaroslava Míla dosavadního šéfa jaderné elektrárny Temelín Jiřího Vágnera. ČEZ mezitím obdržel oficiální potvrzení o tom, že je vyřazen z privatizace hnědouhelných dolů, a zvažuje další kroky. V soutěži by totiž chtěl zůstat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Předsedu představenstva Jaroslava Míla odvolala dozorčí rada minulý čtvrtek. Tím, že ČEZ získal do představenstva Jiřího Vágnera, přestal porušovat atomový zákon, který vyžaduje v představenstvu osobu s odbornou kvalifikací pro jadernou energii. Tím byl právě Míl. Kdyby tak ČEZ neučinil, hrozila by firmě až desetimilionová pokuta.

Po doplnění pátého člena je nyní představenstvo firmy kompletní. Dalšími členy jsou ředitel pro strategii a rozvoj Petr Vobořil, ředitel pro finance a správu David Svojitka, ředitel pro obchod Pavel Hejkal a Josef Sedlák. Z vlastních řad bude teď v nejbližší době volit generálního ředitele firmy.

Vedení společnosti dosud neví, jaké jsou skutečné důvody jejího vyřazení ze soutěže o privatizaci hnědouhelných dolů. V dopise, který dnes ČEZ dostal z Fondu národního majetku, je totiž uvedeno jen to, že společnost nesplnila předkvalifikační požadavky uvedené v Oznámení o vyhlášení soutěže.

Podle zastupujícího šéfa podniku Petra Vobořila nemohlo být vyřazení způsobeno formálními nedostatky přihlášky, jak v původní informaci naznačil předseda meziresortní výběrové komise. "Já jsem přesvědčen, že ty důvody nejsou v nějakém formálním pochybení ČEZ, věnovali jsme tomu velmi pečlivou pozornost, měli jsme externího právníka, který pečlivě kontroloval veškeré dokumenty."

Vedení společnosti se podle něj zatím nerozhodlo, jak bude reagovat. "Musíme zvážit, jaké budeme mít opravné prostředky a jak dalece budeme schopni těchto opravných prostředků využít vůči rozhodnutí komise. Budeme to zvažovat teprve poté, až budeme mít na stole relevantní informace, o co vlastně jde."

Pro ČEZ je účast v tendru důležitá. Většinu produkce hnědouhelných dolů odebírá do svých elektráren a jako majitel by měl lepší pozici při stanovení ceny uhlí.

Společnost by proto chtěla v soutěži zůstat. Management říká, že musí ochránit svoji předchozí investici, protože za 37 procent akcií Severočeských dolů dal podnik přes 3 a půl miliardy korun. Na tuto investici bude muset ČEZ vytvořit opravné položky ve svém účetnictví. Zřejmě by mu to zhoršilo hospodářský výsledek. Ve třetím čtvrtletí letošního roku přitom zdvojnásobil svůj zisk na téměř 14 miliard korun.

Podle finančního ředitele Davida Svojitka by záleželo na tom, jakou cenu by za akcie nabídl nový majitel dolů při povinném odkupu. "Samozřejmě jestli by se prodal majoritní podíl za ceny veřejně diskutované, tak by to mělo bezprostřední negativní vliv na hospodářský výsledek ČEZu."

Žaloby proti vyřazení firmy ze hry o privatizaci dolů připravují odboráři ČEZu. Radiožurnálu to potvrdil člen krizového štábu Petr Gross. Podle něj odbory zvažují i stížnost k antimonopolnímu úřadu, který by mohl rozhodnutí meziresortní komise zvrátit.

V tendru na státní podíly v hnědouhelných společnostech podle dostupných informací pokračují například Appian Grup, OKD, nebo management Sokolovské uhelné.

Pavla Dluhoschová, Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme