Miliarda lidí na Zemi nemá trvalý přístup k pitné vodě, upozorňoval Matt Damon v Davosu

Pro obyvatele rozvinutých zemí je čistá a pitná voda běžný standard, pro miliardy lidí po celém světě nedostižné přání. Na to tento týden ve švýcarském Davosu upozorňoval americký herec Matt Damon. Za snahu přispět k tomu, aby byl svět lepším místem, si ze světového ekonomického fóra odváží i zvláštní cenu „Crystal Award“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Matt Damon při slavnostním přebírání Crystal Award na ekonomickém fóru v Davosu

Herec Matt Damon při slavnostním přebírání Crystal Award na ekonomickém fóru v Davosu | Zdroj: Reuters

Dobročinné aktivity hvězd světového showbyznysu se nezřídka setkávají s rozporuplnou reakcí veřejnosti. Herec Matt Damon však patří k těm, jejichž práce mimo kameru sklízí respekt a ocenění.

Politickou a ekonomickou elitu, která se každoročně účastní Světového ekonomického fóra v Davosu třiačtyřicetiletý herec vyzval, aby se zapojila do aktivit, které by umožnily miliardám lidí po celém světě získat přístup k pitné vodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Mattu Damonovi a jeho aktivitách mluvila zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Přístup ke zdrojům pitné vody je ale sám o sobě úplný základ. Znamená také přístup ke vzdělání, pracovním příležitostem a hlavně otevřené dveře k budoucnosti, kterou si přejeme pro naše vlastní rodiny a všechny kolem,“ prohlásil herec v Davosu.

Damon kvůli tomu v roce 2009 společně s podnikatelem a technikem Gary Whitem založil neziskovou organizaci water.org. Ta chce kromě lepší dostupnosti pitné vody i zlepšení dostupnosti základních sanitační opatření.

Za vše mluví čísla. Skoro miliarda lidí podle organizace nemá bezpečný a trvalý přístup k vodě. Třetina světové populace, asi 2,5 miliardy lidí, žije v podmínkách bez základních hygienických zařízení. Fungující záchod má dnes méně lidí než mobilní telefon. Kvůli kontaminované vodě a neexistujícím odpadům a kanalizaci ročně umírají milióny dětí.

Přestože velké summity, konference a vrcholné schůzky jen zřídka přinášejí kromě slibů také konkrétní akci takříkajíc „v poli“, Matt Damon věří tomu, že schůzky s předními ekonomy, politiky a byznysmeny v Davosu nakonec mohou přinést výsledek.

„Naším snem a přáním je, abychom mohli podnik zavřít. Představujeme si den, kdy si kdokoli kdekoli na celé zemi bude moct dopřát doušek čerstvé vody. A věříme tomu, že se to dá zvládnout ještě, dokud budeme naživu,“ dodává Matt Damon.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme