Miliardář Bakala se stal novým vlastníkem skupiny Centrum Holdings

Na mediálním trhu dochází k další velké změně. Vlastníkem společnosti Centrum Holdings se stalo vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly. Dosavadním majitelem byl americký fond Warburg Pincus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portál Centrum.cz

Portál Centrum.cz | Foto: Repro: Český rozhlas

Centrum Holdings vydává internetový deník Aktuálně.cz, placený deník Insider a provozuje portály Centrum.cz a Atlas.cz. Centrum Holdings má aktivity také na Slovensku, v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině, ty ale do transakce nespadají.

Firma v posledních letech vykazovala ztrátu. V roce 2010 to bylo 27 milionů korun. Centrum bylo proto na prodej už delší dobu, zájemců bylo víc. Transakci ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pak bude následovat spojení obou společností.

Na českém mediálním trhu tak vznikne společnost s ročním obratem přes jednu miliardu korun, která má svým obsahem zasáhnout tři a půl milionu lidí. To je víc než polovina internetové populace v Česku.

Pro vydavatelství Economia to také znamená další ústup z klasického mediálního, tedy tištěného byznysu - vydává Hospodářské noviny, týdeník Respekt a odborný týdeník Marketing & Media a odborné časopisy - a naopak posílení internetu.

A samozřejmě Zdeněk Bakala tím výrazně zvýší svůj vliv na české mediální scéně. Sám je předsedou představenstva firmy, jeho manželka Michaela Maláčová je členkou představenstva.

Cena, za kterou Economia Centrum koupila, není známa. Ale zatímco na jedné straně Zdeněk Bakala kupuje, na druhé prodává - nedávno prodal slovenský Ecopress do rukou dalšího miliardáře Andreje Babiše, přesněji jeho firmy Agrofertmedia.

I Bakalova Economia potřebuje peníze, podle posledních dostupných informací vykázala předloni ztrátu kolem 20 milionů korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme