Miliardář Buffet převezme Precision Castparts. Životní obchod mu přinese i závod v Plzni

Americký investor a třetí nejbohatší muž planety Warren Buffet se chytá na největší obchod svého života. Jeho společnost Berkshire Hathaway převezme za 32 miliard dolarů, v přepočtu tedy za víc než 740 miliard korun, celou americkou průmyslovou firmu Precision Castparts. Součástí transakce je i český výrobní závod v Plzni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obsluha soustružnického automatu (ilustrační foto)

Obsluha soustružnického automatu (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic, Fagor Automation

Koupě společnosti Precision Castparts se stane nejdražší položkou na seznamu majetku Buffetova holdingu. Až za ní je americká banka Wells Fargo s hodnotou vyšší než 23 miliard korun nebo Coca-Cola s 16 miliardami dolarů.

Firma Precision Castparts, působící v leteckém a energetickém průmyslu, má 30 tisíc zaměstnanců a 150 závodů po celém světě. Jeden z nich je i v Plzni, kde se produkují obráběné díly do leteckých motorů. Česká pobočka Precision Castparts zatím obchod komentovat nechtěla.

V roce 2013 vydělala česká pobočka Precision Castparts přes 80 milionů korun. Mezi její zákazníky patří třeba Rolls-Royce, GE nebo Siemens. Naprostá většina produkce putuje za hranice. V Česku zůstane jen zlomek v hodnotě asi čtyř miliard korun ročně.

Největší transakce Warrena Buffeta by podle analytiků neměl mít pro Česko nijak velký význam, Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus si ovšem myslí, že sama česká pobočka by mohla díky prostředkům Warrena Buffeta získat. „Mohl by nějakým způsobem zefektivnit výrobu a zavést nové technologie,“ míní.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma společnosti Roklen, je ale možné, že si zaměstnanci společnosti změny vedení vůbec nevšimnou.

msk, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme