Miliardy od vlády by měly stabilizovat zdravotnictví

Součástí krátkodobých opatření, která mají stabilizovat zdravotnické finance, jsou 3,8 miliardy korun pro zdravotní pojišťovny. Vláda rozhodla, že konsolidační agentura odkoupí pohledávky pojišťoven v této výši a že od ledna stoupne platba státu za děti, důchodce a další státní pojištěnce. Do systému tak přijde navíc 2,4 miliardy. Další miliardu získá Všeobecná zdravotní pojišťovna změnou přerozdělení pojistného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koronární jednotka

Koronární jednotka | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Tripartita ale dnes vyzvala vládu, aby přehodnotila krátkodobá opatření, protože při tom vycházela z nepřesných údajů. Třeba podle Unie zaměstnavatelských svazů pro zdravotnictví jsou opatření špatně zacílené. Jako příklad uvedl viceprezident Unie Dalibor Stejskal úhradu léků a neschopenky. "Nevíme proč, když je člověk doma, připlácí na léky, které běžně bere, a když jde do nemocnice, tak je má zadarmo. To je podivná věc," řekl Stejskal.

Také zdravotnické odbory podle svého předsedy Jiřího Schlangera doporučují vládě, aby svá rozhodnutí přehodnotila, neboť podklady k opatření Ministerstva zdravotnictví považují za nevěrohodné. "Neznamená to nic jiného, než že se udělá jakási inventura jejich účinnosti, případně i doplnění," dodal Schlanger.

Přehodnocení se však ministerstvo brání. Má své analýzy a stabilizační opatření je prý třeba přijmout. Náměstek ministryně Radovan Suchánek vysvětlil, že nový přínos v zákoně o zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách a o pojistném spočívá v tom, že by se platba za pojištěnce měla každoročně zvedat v závislosti na růstu průměrné měsíční mzdy. "Čili jakýsi valorizační automat by měl být nastaven tak, aby systém nebyl závislý na ad hoc rozhodnutích vlády, ale pravidelně se valorizoval příspěvek státu na pojištěnce," doplnil Suchánek.

Vlasta Valentová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme